Lolita, Baby Doll och rosafärgat – modet som vägrar bli vuxet

55 min
Gulligt, sött och rosafärgat. I veckans STIL frossar vi loss i modet som vägrar bli vuxet, det flickaktiga med Lolitan och Baby Doll i spetsen.Var kommer det ifrån egentligen?Vi beger oss på en resa som leder oss till Hollywood och filmer som gett avtryck, till 1960-talets London och Mary Quant och hennes minikjolar, till 1970-talets Japan där Hello Kitty debuterade för att landa i nutiden där vi möter en ”Gothic Lolita” i Kalmar.

I veckans program nystar vi helt enkelt i trådarna för att härleda ursprunget till den så kallade ”flickkvinnan” som länge fascinerat och färgat modet.

Ibland bubblar det upp till ytan i kollektioner av etablerade modeskapare. Den amerikanske designern Marc Jacobs återkommer till exempel ofta till vissa attribut som stora knappar, rundade små kragar, knästrumpor och lackskor med slejf, så kallade Mary-Janes. Men framför allt bubblar stilen strax under ytan, i olika subkulturer som gör sina egna tolkningar av looken.

Vi frågar oss dessutom om vi anpassar vår röst efter våra kläder. Varför talar annars så många flickaktigt klädda kvinnor med så späd och pipig röst? Socialantropologen Fanny Ambjörnsson berättar hur hon upptäckte sprängkraften i färgen rosa, när hon forskade om hur föräldrar till små barn resonerar om vilken typ av plagg flickor och pojkar bör ha som spädbarn. Och så tar vi oss en titt på hur symbolerna förändrats under åren genom att närmare undersöka  vad som fick Kat Bjelland, i bandet Babes in Toyland, att satsa på en trasig Baby Doll-stil, före Courtney Love.