Utbrändheten var en stroke

54 min
Att upptäcka en stroke i tid kan vara helt avgörande för hur återställd du blir. Inom några timmar går det ofta att lösa proppen och förhindra stora skador på hjärnan.

Carina var på jobbet när hon helt plötsligt kände en enorm trötthet. Det var som om proppen gick ur och hon började prata långsamt, som om kopplingen mellan hjärnan och munnen gick trögt. Hennes första tanke var att hon jobbat för mycket och att alltihop berodde på stress. Inte heller när hon kom hem och var så trött att hon inte ens orkade se på tv anande hon att det kunde röra sig om något annat. Först en månad senare fick hon veta att hon haft en stroke och då var skadan på hjärnvävnaden redan skedd.

 - Alla måste känna till symtomen på stroke, inte bara den som drabbas. Ofta är det tydliga symtom, säger Bo Norrving, professor i neurologi vid Lunds universitet.

Symtomen hos den som får stroke kan vara förlamning, känselbortfall och sluddrigt tal. Om du söker vård direkt finns chans att lösa upp eller avlägsna blodproppen innan skador hinner uppstå.

Programmet gästas också av artisten Cinna Bromander som elva år efter sin stroke tycker livet är bättre än innan.

Rehabiliteringsforskaren Gunilla Eriksson menar att många av de unga som drabbats skulle kunna komma tillbaka i arbetslivet i mycket större utsträckning.

Musik som spelats i avsnittet

 • 10.03
  Döf - Trude
  Album: Tauchen-Prokopetz
  Kompositör: Annette Humpe, Josef Prokopetz, M Tauchen
  Bolag: Wea
 • 10.50
  Chilly Gonzales - Prelude To A Feud
  Album: Chambers
  Bolag: Gentle Threat / Fontana North