Cecil Beaton – glamourens universalsnille

55 min
Cecil Beaton (1904-1980) var hyllad fotograf, känd tecknare och prisbelönt scenograf och kostymör. Han fick faktiskt två Oscarsstatyetter för sin utformning av stilen till filmen My Fair Lady från 1964 med Audrey Hepburn i huvudrollen. Cecil Beaton, som började sin karriär under 1920-talet, rörde sig livet igenom bland dåtidens crème de la crème när det gällde celebriteter.

Att bläddra i böcker med hans fotografier– som många publicerades i Vogue där han var kontrakterad – är som att ta en snabbtur genom 1900-talets vem-var-vem. Picasso, Salvador Dali, Winston Churchill, Coco Chanel, Fred Astaire, Audrey Hepburn, Andy Warhol, Marilyn Monroe, hertigparet av Windsor, Mick och Bianca Jagger. Alla har dom fångats av Cecil Beaton, och ingen har undgått att färgas av hans stil.

Glamour var hans signum. Han tvekade inte att använda sig av dekor plockad från teatern för att förhöja, försköna och förbättra verkligheten.
Hans bilder lyser av ett slags sofistikerat skimmer.

I veckans STIL berättar vi mer om denne stilfulle man som inte stack under stol med att han var en snobb. Han var en fåfäng kille som gärna klämde in sig i lite för trånga kostymer för att se ännu slankare ut.

Om det har han själv berättat i sina dagböcker. Långt före  den svenske dramatikern Lars Norén, insåg Cecil Beaton att personliga skildringar av människor och händelser kan skildra samtiden långt mer effektivt än mången fiktion. I synnerhet om det görs väl, gärna lite elakt och handlar om människor vi känner till. Flera volymer av hans dagböcker finns att läsa, men mest brutalt uppriktig är den senaste och sista, ”The Unexpurgated Beaton, The Cecil Beaton Diaries As He Wrote Them”.

Men hur är det egentligen med män, stil och konsumtion – och deras egna skildringar av detta? Det luskar vi reda på.

Cecil Beaton blev även brittisk hovfotograf. Genom att kombinera värdighet med värme och fantasi kom han att revolutionera bilden av hur porträtt på kungligheter skulle se ut. I programmet får vi även höra om hur svenska kungligheter blivit gestaltade genom tiderna. Och illustratörerna Jane Bark och Molly Bartling berättar om modeillustration, förr och nu.

Veckans gäst är Tonie Lewenhaupt, modehistoriker och författare som är aktuell med boken ”Bilden av modet”.