Konvertiter och uppehållstillstånd

44 min
Fredag 20 februari 1403 och lördag 21 februari 1700 i P1


Kan ett kristet dop hjälpa eller stjälpa en muslim som söker uppehållstillstånd? Hur resonerar man på Migrationsverket och hur ska präster och samfund i Sverige förhålla sig till asylsökande muslimer som vill konvertera till kristendomen? Frågan är känslig eftersom konvertiter riskerar hårda straff i sina muslimska hemländer och meningarna går starkt isär. Biskopen i Stockholms stift, Caroline Krook menar att man inte ska döpa någon som inte har uppehållstillstånd medan man i församlingen Livets ord välkomnar muslimer som vill bli kristna, trots vetskapen om att det kan innebära problem om den asylsökande får ett avvisningsbeslut. Möt också två afghanska män som blivit kristna i Sverige och som är beredda att dö för sin tro. Reportage av frilansjournalisten David Berjlund.

Bahaierna har ända sen den iranska revolutionen 1979 förföljts och många medlemmar har fängslats och dödats. I nästa vecka inleds en ny rättegång mot sju ledande representanter för bahaierna. De är bland annat anklagade för att ha spionerat för Israels räkning, något som de åtalade förnekar. Deras försvarsadvokat, mottagaren av Nobels fredspris, Shirin Ebadi har inte fått träffa de fängslade eller fått ta del av dokumenten. Varför anses Bahaireligionen hota regimen?

För trettio år sedan avbröts de röda khmerernas skräckvälde i Kambodja, som kostade mer än var femte kambodjan livet och efter många års arbete och förseningar inleds nu den tribunal som ska rannsaka de ansvariga för de brott som begicks under Pol Pot regimens dagar. Hur väl förankrad är krigsförbrytarrättegången hos vanliga kambodjaner och vilken roll kan buddhismen spela för att hela såren efter de blodiga terroråren? Forskaren Alexandra Kent berättar om buddhismens roll i Kambodja efter Pol Pot.

Varför har en film om en traditionell liksvepare, en nokanshi, gjort succé i Japan? Frilansjournalisten Jon Thunqvist berättar om hur den Oscarsnominerade filmen Okuribito skildrar ett Japan som vi sällan möter.

Producent: Åsa F Vestergren
Programledare: Tithi Hahn