Ridskoleridning med Kristian von Krusenstierna

30 min
Ridskoleryttare kan aldrig bli riktigt duktiga ryttare, påstås det ibland. Men det kan de visst, säger dressyrryttaren och ridinstruktören Kristian von Krusenstierna - det tar bara lite längre tid.

– Har du bra undervisning med egen häst så går det fortare för att du kan rida varje dag. Har du bra undervisning på ridskola så tar det lite längre tid, för du har färre timmar i sadeln, men du lär dig. 

Men går det verkligen om man rider i en grupp med 10 eller fler?

– Ja, det viktiga är att du vet vad du själv ska träna på, oavsett vad temat för lektionen är, säger Kristian von Krusenstierna. 

Varje onsdagkväll håller han lektioner på Ågesta ridskola, där han också är hästansvarig. Vid sidan av ridskoleverksamheten är han medlem i svenska landslagstruppen i dressyr. 

Hans bästa tips till alla som vill ha ut max av undervisningen på ridskolan är - förutom tipset ovan att noga ta reda på sina egna förbättringsområden:

- Var som en svamp när det gäller andras ridning. Har ni övat sidvärtsövningar på ridskolan? Gå hem och titta på videos med skänkelvikning och öppna; titta på andras ridning. Stanna gärna kvar när du själv ridit klart och titta på lektionen efter. 

- Funkar plötsligt ingenting med hästen du rider denna lektion? Backa tillbaka och kolla av checklistan. Funkar gasen? Bromsen? Kan du svänga höger, svänga vänster? Kollar du av detta grundligt och struntar i hästens form brukar ni oftast hitta tillbaka till en bättre kommunikation. 

Producent: Ulrika Lindqvist.