David Hockney – en färgstark och excentrisk (falsk) blondin

55 min
Den brittiske konstnären David Hockney är en färgstark man som inspirerat många människor – inte minst modeskapare – med både sin konst och sina kläder.

Han var, bland annat, långt före andra män med att bära olikfärgade strumpor och hårdblondera håret, som ett medvetet stilgrepp.

Sin unika stil håller David Hockney fast vid. Även om den blonda kalufsen har grånat, så kombinerar han fortfarande bjärta skjortor och kulörta tröjor med färgglada slipsar, så skickligt och självklart att moderedaktörer gör vågen av vördnad.

Snart fyller David Hockney 80 år och för att fira det så visar Tate Britain, i London, just nu en stor retrospektiv utställning med hans verk, den största någonsin faktiskt. Den öppnade förra veckan, men har redan slagit rekord i biljettförsäljning för Tate Britain.

Men så är David Hockney en sorts brittisk nationalhjälte. En excentriker med exceptionell talang vars konstverk är lättillgängliga. De behöver inga akademiska tolkningar för att begripas, eller uppskattas. Som grädde på moset har David Hockney en charm som skiner igenom i intervjuer, som han gärna gett under årens lopp.

I veckans program berättar vi mer om David Hockney, hans liv och hans konst. Vi tar också en titt på Jack Hazans dokumentär A Bigger Splash från 1974, som handlar om David Hockney och hans vänkrets, som han ofta har målat av i sina tavlor. Vi pratar också med några män som, precis som David Hockney brukade göra, har blonderat sitt hår. Och så träffar vi den amerikanska konstnären Jenna Gribbon i New York.

Veckans gäst är Mats Gustafson, konstnär och modeillustratör.

Musik som spelats i avsnittet

 • 10.03
  Ensemble - Useless
  Ensemble
  Erin Brockovich - Original Motion Picture Soundtrack
  Etikett: Sony Classical
 • 10.15
  Monster Rally - Venice
  Album: Beyond the Sea
  Bolag: Gold Robot Records
 • 10.30
  The Knife - We Share Our Mothers' Health
  Album: Shaken-Up Versions
  Bolag: Brille Records
 • 10.48
  De La Soul, Little Dragon - Drawn
  Album: Drawn
  Bolag: 2016 A.O.I., LLC