IRAN-USA - Redo för en ny era?

55 min
Lagom till iranska revolutionens 30-årsjubileum har USA fått en president som vill tala med den islamiska republiken. Om Iran och USA - ett känslosamt förhållande där båda parter ser sig som offer. Och om triangeldramat USA-Israel-Iran - ett drama fyllt av hemligheter dolda bakom retoriska kulisser.

Den 1 februari inleder Iran 30-årigt revolutionsfirande. När ayatollah Khomeini återvände efter 15 år i exil hälsades han av miljoner landsmän. Men det som började som en folklig revolution kom snart att kapas av prästerskapet.

Och kollisionen med den störtade shah-regimens allierade och beskyddare USA blev total när iranska studenter höll amerikansk ambassadpersonal som gisslan i 444 dagar.

Gisslankrisen kom också att stå Iran dyrt. När Saddam Hussein 1980 gick till anfallskrig mot Iran hade den islamiska republiken få vänner i världen medan angriparen Irak kunde åtnjuta USA:s och stora delar av västvärldens stöd.

Den hätska retoriken mellan fienderna Iran, Israel och USA hindrade dem inte från att ingå en ohelig allians där Israel, som USA:s mellanhand, sålde vapen till Iran i utbyte mot frigivning av amerikansk gisslan i Libanon. Pengar från försäljningen slussades sedan vidare till Contrasgerillan i Nicaragua. 

Nu stundar möjligen en ny era i relationen mellan det land som George Bush kallade en av ondskans axelmakter och Washington. När Barack Obama installerades på president-posten var det första gången en tillträdande amerikansk president vände sig direkt till den muslimska världen i sitt installationstal. Därefter har han också specifikt vänt sig till Iran och förklarat att det finns en utsträckt hand från USA om Iran är berett att öppna sin knutna näve.

I Washington lär det skrivas på ett brev till Teheran, formellt ett svar på det gratulationsbrev Irans president Mahmoud Ahmadinejad skickade till Obama efter valsegern i november. Men också ett försonligt brev avsett att kunna bereda vägen för en dialog.

Samtalsgäst i programmet är Trita Parsi, expert på amerikansk-iranska relationer och ordförande för det nationella iransk-amerikanska rådet. Han var själv med när Iran 2003, efter Saddam Husseins fall, skickade en försoningsgest till USA:s förre president George Bush - ett brev där Iran förklarade sig villigt att gå med på de flesta krav som omvärlden ställde på landet i utbyte mot normaliserade förbindelser och säkerhetsgarantier för Iran. Men Bush brydde sig inte ens om att svara på brevet.
Denna erfarenhet har bara ytterligare bidragit till att undergräva Irans tilltro till USA. För att Obamas försonliga hållning ska tas på allvar i Teheran måste hans ord också följas upp av handling, säger Trita Parsi.

I sin uppmärksammade och prisbelönta bok The Treacherous Alliance beskriver Trita Parsi triangeldramat Iran-Israel-USA; hemlighetsfulla och nära relationer dolda bakom retoriska kulisser.


En utsträckt hand - eller olivkvist - kommer att välkomnas i Teheran, säger den iranske statsvetarprofessorn Sadegh Zibakalam, som intervjuas av Daniela Marquardt. Från iransk sida är man framför allt angelägen om att bli respekterad som den stormakt Iran är i regionen - en ställning som dessutom har förstärkts av att just USA har undanröjt ärkefienderna Saddam Hussein och Talibanregimen i Afghanistan.

Relationen mellan Iran och USA känne-tecknas av en lång rad missade möjligheter. Det säger en av veteranerna på området, Gary Sick. Han var ledande rådgivare i Vita Huset under flera av de stora kriserna länderna emellan. President Obamas nya tonläge är det bästa tillfället för en förändring på 30 år säger han när Marie Liljedahl ringer upp honon på Columbia University i New York där han är chef för Mellanösterninstitutet.

Artiklar av Gary Sick:


Iran och USA är egentligen mer beroende av varandra än de, åtminstone hittills, har velat ge intryck av. De borde temporärt lägga den stora konfliktfrågan om Irans kärnenergi-program åt sidan för att istället fokusera på frågor där de har gemensamma intressen, sånt som exempelvis rör utvecklingen i Irak och Afghanistan. Det anser den tyske Iranexperten, Volker Perthes, chef för det tyska utrikespolitiska institutet, Stiftung Politik und Wissenschaft i Berlin. Han intervjuas av Daniela Marquardt. 

Artiklar av Volker Perthes:
Israel har på senare år inte försummat ett tillfälle att säga till omvärlden att Iran är ett stort hot inte bara mot Israel utan mot hela världen. I samband med Gazakrisen har man också anklagat Iran för att stå bakom allt hamas gör. Vid det ekonomiska toppmötet i Davos förklarade Likudledaren Benyamin Netanyahu, som tippas bli Israels näste premiärminister, att hotet från Iran är mycket allvarligare än den globala finanskrisen. Finanskrisen kan man göra nåt åt men inte kärnvapen i händerna på fanatiker.

Den israeliska Mellanösternanalytikern Zvi Bar’el, på tidningen Haaretz, är övertygad om att om Irans och Israels relation nånsin ska kunna förbättras så måste det gå via USA.
Zvi Bar’el om Iran i Haaretz:


Programledare: Agneta Ramberg
Producent: Daniela Marquardt