De rättrådiga

54 min
Medling vid brott är numera en del av det svenska rättssystemet. Unga brottslingar som går med på att träffa sitt offer kan ibland slippa rättegång, i andra fall kan medlingen bidra till att de får strafflindring. Från och med 2008 är landets kommuner skyldiga att kunna erbjuda medling till brottslingar som är under 21 år.

 
Alla medlingsmöten är konfidentiella och sker bakom stängda dörrar. Det förs inget protokoll och allt som sägs i rummet ska stanna mellan deltagarna. I dokumentären De rättrådiga får vi följa med in bakom de stängda dörrarna. Här träffar vi bland andra sextonårige Linus, som fick läppen spräckt och en tand utslagen, när han bad om att få tillbaka sin mobiltelefon. Han tänker inte acceptera nån ursäkt från sin gärningsman, säger han inför mötet. Däremot vill han gärna få en förklaring till varför han blev slagen så illa. Frågan är bara om han kan lita på den historia som gärningsmannen berättar.

Somliga befarar att medlingen – i takt med att den nu blir allt vanligare – kan komma att utnyttjas av gärningsmännen, som ett sätt att komma lindrigare undan. Andra menar att den borde få en ännu större rättslig tyngd.

Det finns inga utbildningskrav på den som ska bli medlare. Men det ska vara ”en kompetent och rättrådig person”, står det i medlingslagen.
 
Programmet är gjort av frilansjournalisten Johan Hellström.

lj.hellstrom@gmail.com 

Programmet är en samproduktion med Dramatiska institutets vidareutbildning Avancerad kurs i radiodokumentär.