Är Alliansen körd, Annie Lööf (C)?

57 min
Centerpartiet har stark medvind i opinionen, men hur ska alliansen kunna regera efter nästa val? Sen om den svenska insatsen i Afghanistan: hur gick det till när Sverige anslöt i kriget mot terrorn.

Men hur glada vågar centerpartisterna vara? Samtidigt som partiets popularitet ökar,  befinner sig Alliansen i en djup kris. Det som utlöst krisen är Moderaternas ändrade syn på samarbete med Sverigedemokraterna.

Ekots inrikespolitiske kommentator Tomas Ramberg beskriver Centerpartiet som en samlingspunkt för alliansens Reinfeldt-liberala väljare, när Moderaterna nu tappar väljare till Centern.

I femton år har Sverige varit en del i den internationella insatsen i Afghanistan, en insats som genomgått flera olika faser, från regelrätt krigsföring till utbildning och fredsbevarande arbete. Nästa vecka kommer den svenska Afghanistanutredningen som ska utvärdera vad vi kan lära av insatsen.

Hör Pär Eriksson på FOI guida oss igenom insatsens olika faser och Hans Linde (V) och Karin Enström (M) berätta om hur den politiska debatten kring instasen gått under åren.

Norge har redan presenterat sin utvärdering av den norska insatsen och vi har pratat med Kristina Berg Harpviken, som satt med i kommittén, om de norska slutsatserna.

Programledare: Monica Saarinen
Producent: My Rohwedder

Musik som spelats i avsnittet

  • 12.55
    The Modern Jazz Quartet - It Don't Mean a Thing (If It Ain't Got That Swing)
    Album: Vendome
    Bolag: Chard