Uppstressad stress-serie och tysk Facebookfajt mot fejk

35 min
Om vardagsstress i DN. Tidningen får tung forskarkritik. Och så om Berlin-redaktionen som Facebook valt ut för att rensa falska nyheter. Sist, om det godtyckliga blurrandet när SVT sänder Skam.

Stressande rapportering i DN

Långvarig stress kan bokstavligen krympa din hjärna. Ja, det fick Dagens Nyheters läsare veta när tidningen i januari drog igång en stor satsning om stress. Den farliga stressen beskrivs som stress över jobb- och livspusslet. Över en vardag som består av möten, deadlines, förskolehämtningar och oro för räntehöjningar.
Journalistik – och inte minst sådan som handlar om vetenskap och forskning – går ju ut på att göra komplicerad information begriplig och tillgänglig för en bred allmänhet. Att förenkla är en central del av jobbet. Men journalistiken ska förstås fortfarande ge en sann och rättvisande bild, som går att belägga.
Therese Rosenvinge har i veckan pratat med flera stressforskare som tycker att Dagens Nyheter i det här fallet förenklat så att det både blir fel och skapar onödig oro.

Berlin-redaktion ska jaga falska nyheter åt Facebook
Överallt pratas det just nu om falska nyheter och om vad som går att göra åt det.
Efter det amerikanska valet har en stor del av debatten handlat om huruvida påhittade historier om presidentkandidaterna påverkade valutgången eller inte. Särskilt Facebook har fått hård kritik efter att det uppmärksammats att mängder av såna falska nyheter spridits just där.
Men från att inte vilja ta ansvar för innehåll alls, har nätjätten nu börjat agera.
Nya algoritmer ska gynna "det sanna" och inför det kommande valet i Tyskland ska Facebook ta hjälp av en tysk journalistbyrå för att identifiera falska nyheter.
Men hur ska det gå till? Och vad händer när hela Fake News-diskussionen kapas av politiska krafter?
Vi skickade vår reporter Jonna Westin till den tyska redaktion som ska hålla Facebook i handen i jakten på falska nyheter.  

Skamlöst blurrande i SVT
Norska tv-serien Skam har gjort fullständig succé såväl i Norge som i Sverige. Dess nakna skildring av kärlekskrank tonårsångest i Oslo, har gått hem hos såväl gammal som ung. 
Men till skillnad från de norska tittarna har vi i Sverige fått se en till viss del annorlunda serie. SVT har valt att sudda ut en del av de varumärken som syns.
Det här är en gammal diskussion, men i fallet Skam sätter den en spännande fråga på sin spets. Seriens skapare har lagt stor möda på att hitta rätt varumärken för seriens karaktärer. Det är ett uttänkt grepp för att skapa den autentiska miljö som serien hyllats för.
Så vad förlorar de svenska tittarna när SVT Skam-blurrar? Och om blurrandet ändå ska ske, varför görs det inte konsekvent?
Reporter: Hedda Berglund

Musik som spelats i avsnittet

 • 11.04
  Christophe Beck - City Hall
  Album: The Sentinel
  Bolag: Varese Sarabande
 • 11.05
  Christophe Beck - Main Titles
  Album: The Sentinel
  Bolag: Varese Sarabande
 • 11.06
  Deep Divers - Blue Wave
  Album: Chill Me Out
  Bolag: Record Union
 • 11.23
  Air - cemetary party
  Album: Virgin Suicides
  Kompositör: Air
  Bolag: Parlophone France
 • 11.25
  Christophe Beck - City Hall
  Album: The Sentinel
  Bolag: Varese Sarabande
 • 11.26
  Delillos - hjernan er alene
  Kompositör: Delillos
 • 11.31
  deLillos - Hjernen er alene
  Album: Festen er ikke over, det er kake igjen (1985-2005)
  Bolag: Universal Music AS
 • 11.35
  Spoon - do you
  Kompositör: Spoon
 • 11.37
  Spoon - Do You
  Album: Do You
  Bolag: Concord/Loma Vista