Att klä sig fint – vad man kan vinna genom att slipa till sin klädstil

55 min
I veckans STIL ska vi klä upp oss genom att fram finkläderna ur garderoben. Men att klä sig fint innebär inte bara festklänningar och frack, utan även om att måna om sina kläder, och sin stil, till vardags.

Idag är utbudet av kläder är större än någonsin, men det verkar också behovet av bekvämlighet att vara. Så hur står det egentligen till med konsten att klä sig fint, till vardag som fest, när jeans och tröja blivit en kär kombination som vi idag tar till var och varannan dag? Har vi helt enkelt glömt bort att klä upp sig, klä sig fint – ja, kanske till och med elegant –faktiskt kan ge självkänslan en skjuts? Det visste i alla fall både bluesmusiker som Robert Johnson och Muddy Waters, liksom hertiginnan av Windsor.

I veckans program berättar vi om hur regler och lagar har påverkat vårt sätt att klä upp oss genom tiderna.

Men än idag kan etikettsregler ställa till problem. Vi träffade stressade män på jakt efter frackar inför förra veckans Nobelfestligheter på Östermalms smoking- och frackuthyrning. Caroline Krook, präst i Svenska Kyrkan och biskop i Stockholms stift, berättar om hur kyrkan ställer sig till finkläder. Dessutom har vi besökt auktionshuset Lilla Bukowskis, som i veckan höll Sveriges första auktion av vintagekläder.
Svenska modedesigner, och andra vanliga dödliga, berättar om hur de tänker klä sig till jul. Och så berättar modedesignern Ida Sjöstedt om hur fint det kan vara med både kitsch och klyschor.