Tio minuter med John Akomfrah

9:08 min
Den brittiske konstnären John Akomfrah fick nyligen årets Artes Mundi-pris på 40 000 pund. Hans suggestiva verk Vertigo Sea om havet som hot och hopp gjorde stort intryck på Venedigbiennalen 2015.

Den stora filminstallationen Vertigo Sea började som ett försök att skapa utrymme för förståelse och empati när det gäller flyktingsituationen runt Medelhavet i dessa dagar.

Från en vägg väller Vertigo Sea fram på tre stora bildskärmar. Det är överväldigande, fascinerande, vackert, skrämmande och upprörande på samma gång. Det som binder ihop alla delar i filmen är havet - en plats som både kan vara fruktansvärt hemsk men också otroligt vacker, säger John Akomfrah i Spotlight.  

 Han har grävt djupt i filmarkiven och hittat naturfilmer från BBC, gamla journalfilmer om isbjörnsjakt vid Spetsbergen och valfångst. Vi ser människor kastas i havet från helikoptrar av argentinsk militär och vi ser slavar som knuffas i havet från skepp för att dricksvattnet inte räcker till alla.

Kerstin Berggren träffade John Akomfrah 2015 när Bildmuseet i Umeå visade Vertigo Sea som första museum efter premiären på Venedigbiennalen.