Gudrun Sjödén – kulturtanten som älskar business och ogillar pk

45 min
Hon har aldrig anlitat en reklambyrå, vägrar att frångå sin design och tycker inte om det "svenska medlöperiet". Hon har skapat den färgglada kulturtanten, men vad har format envisa Gudrun Sjödén?

När det "svenska modeundret" kommer på tal nämns sällan den designer som kanske är Sveriges mest kända modeskapare i utomlands, trots att hon omsätter 750 miljoner kronor, har 21 butiker runt om i världen och har belönats med flertalet priser sedan 70-talet. 

Gudrun Sjödén väckte debatt 2013 när hon valde att kalla en klänning inspirerad av den samiska kolten för "Lappros". Förutom kritiken mot att hon använde det nedvärderande ordet lapp, kritiserades hon för att exploatera och kommersialisera den samiska kulturen.

Hur ser Gudrun Sjödén på kontroversen i dag?

Hon fyller 76 år i sommar, men har inga planer på att sluta skapa sina kontrastfulla och färgstarka plagg med blommor, prickar och ränder som har blivit synonyma med den så kallade kulturtanten. Vad har format hennes formspråk och hennes envishet?

I Söndagsintervjun pratar Gudrun Sjödén om sin uppväxt på en bondgård i en företagarfamilj, om sitt förakt mot det "svenska medlöperiet" och om kritiken från anställda att hon är ett kontrollfreak till chef.

 

Kontakt

Mail: sondagsintervjun@sverigesradio.se
Facebook: Söndagsintervjun i P1
Twitter: @sondagsintervju
Instagram: @sondagsintervjun_p1

Musik som spelats i avsnittet

 • 08.05
  Leon Vynehall - Inside the Deku Tree
  Album: Music for the Uninvited
  Bolag: 3024
 • 08.13
  Leon Vynehall - Goodthing
  Album: Music for the Uninvited
  Bolag: 3024