När handeln flyttar följer stan efter

30 min
Vart tog staden vägen? Ett reportage av Katarina Wikars om köplador, stadskärnor, sårkanter och nya städer på åkrarna.

När ett hus ska rivas i city går opinionens vågor höga. Samtidigt kan ett handelsområde större än stadskärnan etableras på en åker långt utanför.

Under 00-talet har externhandeln i Sverige fördubblat sin yta utan någon större diskussion alls, säger arkitekten Måns Tham som skrivit studien "Ladornas land". Ofta tenderar själva stadskärnan att bli en sorts kulisstad i mitten.

En stad där politikerna länge har bejakat handeln är Borlänge. Deras stora runda köpcenter Kupolen byggdes redan 1990, och sedan har handelsplatsen växt med bland annat IKEA till Dalarnas största. Vad hände med centrum? Hur ser det nya livet ut som spirar då de stora butikskedjorna flyttat ut?

På Barkarbys gamla flygplats byggs en helt ny stad, Barkarbystaden kant i kant med den stora handelsplatsen som legat där i tjugo år. 50 000 personer kommer att bo där 2030, Barkarbystaden ska bli en av åtta stadskärnor i Stockholmsregionen.

Vi utmanar handelsplatsen som är en ganska så ensidig miljö, menar Emelie Grind, som är samhällsplaneringsdirektör i Järfälla kommun.

Medverkar gör också före detta stadsarkitekten i Borlänge Arne Ludvigsson och skribenten Per Wirtén.