Slalomåkningen fyller 75

25 min
Vetenskapsradion Historia i P1 den 11 december 13.20, repris 13 december 19.35 samt 17 december 01.15

I vinter är det 75 år sedan slalomåkningen kom till Sverige. Dessutom firar Svenska Skidförbundet 100 år. En central person i båda dessa sammanhang var skidentusiasten och sportjournalisten Sigge Bergman, som nu är aktuell i en ny bok.

- I början fick vi klättra upp för backen med sälhudar under skidorna, minns Sigge Bergman från slalomåkningens första år på 1930-talet.

Efter stor misstro och kommentarer om att man borde plantera björkar i skidbackarna, accepterades slutligen slalomåkningen i de svenska fjällen, och inom kort skulle svensk slalom skörda stora internationella segrar.

- Sigge hade en helt central roll för slalomåkningens framgångar i Sverige, berättar Sven ”Plex” Pettersson om sin vän och kollega.

Vetenskapsradion Historia denna vecka berättar också historien om de hatade streckkoderna. Idag är de en självklar del i handeln, och under julruschen är många kassörskor tacksamma för att slippa de gamla prislapparna, men för bara tjugofem år sedan ansågs streckkoder som något hotfullt.

- Fackförbundet Handels funderade till och med på att förbjuda streckkoderi Sverige, berättar Jonny Hjelm, historiker vid Umeå universitet som studerat den fackliga kampen mot streckkoden.

I serien om den psykologiska krigföringens historia har turen kommit till det kalla kriget – en tid då kampen mellan stormakterna ofta stod om herraväldet över människornas tankar och idéer. Författaren Eino Tubin berättar om den nordvietnamesiska radioprataren Hanoi Hannah och om
amerikanska motdrag – djungelmegafoner med spökmusik!

Programledare är Tobias Svanelid.