Mediefavoriten som föll och nordkoreanskt nyhetsdilemma

35 min
I 20 år han tjänat storkovan på att berätta sina spektakulära livshistorier i medier och på föreläsningsscenen. Men Manuel Knight berättar nu i senaste Filter om hur han hittat på. Vi frågar hur redaktionerna som släppt fram hans historia bör agera när den nu i efterhand visar sig inte stämma. Vi analyserar finansmannen Mats Qvibergs köp av Metro. Vidare om det omöjliga uppdraget, att rapportera om världens mest stränga diktatur. Veckans mord på den nordkoreanska diktatorns halvbror visade tydligt på svårigheterna. Och så avslutar vi en spaning kring den låsta mobilskärmen som en ny plattform för nyhetskonsumtion.

Mediefavorit erkänner lögner – varför kollade ingen mannens spektakulära historier?
Manuel Knight har i många år föreläst om sin berättelse. En berättelse om hur han satt krigsfånge i Irak och hur han som specialförbandssoladat deltagit i tre krig. 2010 blev han årets talare och två år innan det, fick han det kanske finaste utrymmet i radio – Sommar i P1. Men det finns ett problem. Han har inte alls varit specialförbandssoldat. Han har inte alls deltagit i tre krig. Om det här berättar han själv i senaste numret av Filter. Vilka mekanismer gör att en sådan här historia kan valsa runt så många varv i medierna utan att någon ifrågasätter den? Och hur agerar nu de medier som släppt fram honom? Erik Petersson är reporter.

Analys: Därför köpte Qviberg Metro
Veckans stora mediebransch-nyhet var den att den kontroversiella affärsmannen Mats Qvibergs bolag köper tidningen Metro. En affär som har fått många att höja på ögonbrynen och många har i veckan spekulerat om motiven till det här köpet. Mediernas Lasse Truedson analyserar. 

Svåra avvägningar i mediers Nordkorea-bevakning
Få saker i vår värld är svårare för journalister än att rapportera korrekt om händelser i, eller med kopplingar till, Nordkorea. I veckan var det dags igen. En närmast bisarr historia om hur Kim Jong-uns halvbror blivit lönnmördad på en flygplats nådde redaktionerna. Och som så ofta förr, blev det en historia rapporterad på skakigt och tunt underlag, mestadels från anonyma källor. Så hur gör man då? Nordkorea behöver ju bevakas, landet spelar en inte oviktig roll i världspolitiken. Men när informationen som finns till buds kommer från källor med en egen agenda, och ofta till och med från svurna fiender landet, vad ska man då tro på? Och hur och vad ska man skriva? Johan Cedersjö är reporter.

Mediefighten om den låsta mobilskärmen
I den hårdnande konkurrensen om människors tid och intresse har platsen på våra låsta mobilskärmar blivit eftertraktad mark för nyhetsbolagen att erövra. Mediebolagens push-notiser och flashar har blivit ett sätt att ta mark och leverera nyheter.  
I USA och Storbritannien pratar medieforskare om det här som “the battle for the lock screen” och “lock screen news”.
Men frågan är om möjligheten att få det senaste bara genom att väcka telefonen gör oss mer eller mindre informerade i längden? Tar vi del av mer eller mindre journalistik till följd av de allt mer slipade push-notis-tjänsterna?
Och vad händer med mediernas möjligheter att tjäna pengar på oss om vi i vår nyhetskonsumtion stannar på den låsta skärmen? Reporter: Hedda Berglund.

Musik som spelats i avsnittet

 • 11.06
  Marco Beltrami - The Way I Am
  Album: The Hurt Locker (Original Motion Picture Soundtrack)
  Bolag: Lakeshore Records
 • 11.14
  Marco Beltrami &amp, Buck Sanders - The Way I am
  Kompositör: Marco Beltrami &amp, Buck Sanders
 • 11.28
  Slovak Radio Symphony Orchestra - Korea, North (Aegukka, "Let Morning shine o the silver and gold of this land! Pa
  Kompositör: Slovak Radio Symphony Orchestra
 • 11.36
  Milky Chance - Flashed Junk Mind (Two Friends Remix)
  Album: Flashed Junk Mind (Two Friends Remix) [Radio Edit]
  Kompositör: Clemens Rehbein
  Bolag: Sony Bmg Music Entertainment