Godsägarinnan Selma Lagerlöf på Mårbacka

25 min
Vetenskapsradion Historia i P1 den 20 november 13.20, repris 22 november 19.35 samt 26 november 01.15

Hon var den första kvinnan i Svenska Akademin och den första kvinnliga nobelpristagaren i litteratur. Men 150-årsjubilerande Selma Lagerlöf var också godsägarinna i Värmland. Vetenskapsradion Historia uppmärksammar denna okända del av författarinnans liv.

Gården Mårbacka var Selma Lagerlöfs barndomshem, men på grund av ekonomiska bekymmer var familjen tvungen att göra sig av med huset och ägorna när Selma var trettio år. Efter Selma Lagerlöfs succé med ”Gösta Berlings saga” och med hjälp av prispengarna från Nobelstiftelsen fick hon ekonomiska medel att köpa tillbaka Mårbacka och omvandla det till en ståtlig herrgård.

- Hon anlitade Sveriges mest uppburna arkitekt och specialbeställde allt inför renoveringen, berättar Britt Wendling, intendent på Mårbacka.

Köpet och ombyggnaden av Mårbacka blev dock en dyr affär för Selma Lagerlöf. Hennes frikostiga löner till tjänstefolket grävde också djupa hål i Selma Lagerlöfs förmögenhet.

- Hon lade ner hela sin själ och såväl tid och mycket pengar i Mårbacka, men trots att Mårbacka var en dålig affär för henne så tror jag aldrig att hon ångrade sitt beslut att köpa tillbaka sitt älskade barndomshem, säger Britt Wendling.
Läs mer om Selma Lagerlöf på Sveriges Radios hyllningssida:

Vetenskapsradion Historia uppmärksammar också 200-årsminnet av konventionen i Olkijoki, överenskommelsen mellan Sveriges och Ryssland som definitivt avgjorde Finlands öde. Armémuseets Thomas Roth berättar om bakgrunden till konventionen och vilka konsekvenser som Rysslands ockupation av Finland fick på kort sikt.

Programledare är Tobias Svanelid.