90-åringar på gym

14 min
I Nacka får alla som fyllt 90 år träna gratis på gym. Läkaren Göran Murvall tog för sex år sedan initiativ till projektet som fortfarande är unikt i Sverige.

Se video på Radiosportens Facebook-sida

– När vi började var det många som hade käpp och rullator för att komma in i träningslokalen. Numera är det ingen som behöver det, berättar Göran Murvall när Radiosporten hälsar på under ett pass på Sickla Hälsocenter.

Ulla Björkman presenterar sig som 92 och ett halvt år gammal. Hon berättar att hon kom med i träningsgruppen av en ren slump

– Jag var bjuden på ett kalas när en katt fyllde år. Två damer där sa att när du fyller 90 år så måste du komma med och träna med oss. Det är en gympa som är så rolig. Jag var nog bara 88 år då men sen jag fyllde 90 har jag varit med.

– Det finns studier som visar att en 80-åring kan förbättra sin muskelstyrka med mellan 50 och 200 % vid fysisk träning 1-2 gånger i veckan, säger Göran Murvall och fortsätter:

– Det är en väldigt låg kostnad för kommunen, 320 000 om året för hela projektet. Ett lårbensbrott kostar motsvarande 300 000 kr så om vi undviker ett enda sådant på ett år så är hela verksamheten i hamn.