Religiösa friskolor – förbud eller skärpt kontroll?

45 min
Religiösa friskolor bör förbjudas. Det hävdar 13 socialdemokrater som går emot partistyrelsens linje att i stället skärpa kontrollen. Friskolornas vara eller inte vara debatteras i Människor och tro.

 

Barn har rätt att helt slippa religiös påverkan under skoldagen, därför bör religiösa friskolor förbjudas. Det hävdar 13 socialdemokrater som inför partikongressen uppmanar partistyrelsen att gå längre än att enbart föreslå skärpta regler. Debatt i Människor och tro mellan Tara Twana, kongressombud och en av undertecknarna, och Thomas Strand, som sitter i utbildningsutskottet och är styrelseledamot i Socialdemokrater för tro och solidaritet.

Prästen som var fånge hos IS

Den syriske prästen Jacques Mourad satt flera månader i IS fängelse. När fångenskapen omvandlades till husarrest möttes han av nästa chock: det kloster han under 15 år byggt upp till en interreligiös mötesplats var totalförstört. Människor och tro mötte Jacques Mourad efter flykten från Syrien under hans Europaresa på temat hopp och dialog.

En fransk rörelse som tror att Gud vill ha manliga män

Gud vill inte ha snälla pojkar, Gud vill ha manliga män. Det mottot lever man efter i den franska katolska mansrörelsen Au coeur des hommes (I mäns hjärtan). De träffas för att hitta sin andliga maskulinitet, genom samtal och aktiviteter som bergsklättring och järnsmide. Frilansjournalisten Anna Trenning-Himmelsbach skildrar mansrörelsen i ett reportage för Människor och tro.

Kan en stad vara helig - samtal med Anita Goldman om Jerusalem

Författaren Anita Goldman är aktuell med essäboken Jerusalem och jag, där hon bland annat lyfter fram olika judiska författare och deras betydelse för synen på Jerusalem. I Människor och tro berättar hon om det himmelska och det världsliga Jerusalem och sin egen relation till staden. Kan en stad vara helig? Och vems är egentligen Jerusalem? Anita Goldman har bott 17 år i Jerusalem och är en mångårig skildrare av israeliskt samhällsliv och kultur.

Musik som spelats i avsnittet

 • 14.22
  Fairuz - Shadi
  Album: Precious Diamond Fairuz
  Bolag: Bringins Music
 • 14.56
  Delta Rhythm Boys - Tre trallande jäntor
  Album: Guldkorn
  Bolag: WM Sweden