Fritidskläder - den moderna amerikanska revolutionen

55 min
I veckans STIL frågar vi oss om någon modetrend från Paris egentligen kan knäcka det så kallade ”fritidsmodet” ifråga om popularitet, det vill säga jeans, t-tröjor, collegetröjor, munkjackor och sneakers, plagg med ursprung i USA.

För efter andra världskriget fick amerikanskt mode en nytändning.

Inhemska designer lanserade konceptet  med ”American sportswear”, lediga vardagsplagg och så kallade ”separates”, det vill säga kjolar, blusar och jackor som kunde kombineras och ge illusionen av en större garderob.  Det var då som amerikanskt mode mer och mer började associeras till ord som ”sportighet” och ”bekvämlighet”.

Riktig fart tog den bekväma modestilen under 1950-talet då Elvis och filmstjärnor som James Dean och Marlon Brando kom att  sätta nya sorters unga modetrender. Vad vore till exempel t-tröjan utan Marlon Brando och hans vältränade kropp i  filmen Linje Lusta?

Idag är det självklart för amerikanska företag som American Apparel och Abercrombie & Fitch att spela vidare på just sexighet i marknadsföringen av mjuka baskläder. För mjuka och sköna ska dagens fritidskläder vara.

Om varför mjukisbyxor är skönare än jeans berättar högstadieelever och gymnasieelever i Alby och Rinkeby i veckans program.

Det nystartade svenska modemärket Odeur berättar om sina tankar bakom sina sportiga plagg utan visuell logotyp, och så gör vi en resa bakåt i tiden bland svenska fritidskläder.

Veckans gäst är Göran Greider, journalist, författare och chefredaktör för Dala-Demokraten.