Söndag 19 oktober

55 min
Godmorgon, världens andra timme om stämningarna i USA två veckor före valet, Public Service, tafsande män i Egypten och EU-parlamentets legitimitets-problem. Sissela Kyle kåsör.

Politisk supervecka. Partiledardebatterna står som spön i backen, och med två år till nästa val är den svenska inrikespolitiken hetare än på länge. Reportage om allianser, vägval och svekdebatter.

Greenspan - från orakel till syndabock. Tidigare amerikanske riksbankschefen Alan Greenspan sågs länge som oersättlig på sin post och ett ekonomiskt geni. Nu försämras hans eftermäle i takt med börskurserna.

Imperiers fall. USA:s glansdagar som dominerande supermakt är över, enligt många bedömare. Men när började nergången, och hur går det till när imperier faller?

Do you speak Globish?
Även om den amerikanska ekonomiska och politiska dominansen minskar, regerar engelska som världsspråk. Men vilken sorts engelska? Reportage om Globish, ett förenklat globalt tungomål.

Ulrika Knutson veckans krönikör.

Panelen diskuterar bl a a-kassans politiska betydelse och veckans många partiledardebatter. Helle Klein, Aftonbladet, Gert Gelotte, Göteborgs-Posten, och Sanna Rayman, SvD, deltar.

On the road. Drygt två veckor kvar till världens mest uppmärksammade presidentval, och stämningarna i den amerikanska valkampanjen blir allt hätskare. SR:s USA-korrespondenter Ginna Lindberg och Daniel Alling har rest runt i delstaterna och lyssnat på väljare.

Public Service  med veckans satir.


Fula gubbar och modiga kvinnor i Egypten.
Sexuella trakasserier av kvinnor blir allt vanligare i Egypten. Nästa vecka ställs för första gången en man inför rätta i Kairo för att ha antastat en kvinna på gatan. Reportage av Cecilia Uddén om ett ökande problem med flera bottnar.

Vem vill till Europa? De svenska politiska partierna har börjat arbetet inför nästa års val till Europaparlamentet. Men kommer parlamentet nånsin ifrån stämpeln som överpriviligierat och maktlöst, och vem vill egentligen åka dit?

Sissela Kyle är veckans kåsör.

Programledare: Olle Hägg
Producent: Nina Benner
nina.benner@sr.se