Den stora ätstörningen

30 min
Samhället har en ätstörning, säger Gunnar Rundgren, bonde, debattör och författare. Matsystemet med jordbruket, matindustrin och handeln fungerar inte som det ska.

Gunnar Rundgren blev bonde på 1970-talet som en i gröna vågen. Tillsammans med sina kompisar blev han ekologisk bonde i Värmland. Och han var med och startade KRAV. Han har också jobbat som jordbrukskonsult i andra länder. Vi träffar honom på hans lilla gård i Uppland. Den senaste boken heter just Den stora ätstörningen. I programmet förklarar han vad han menar med uttrycket.

- Vi har ett jordbruk och en livsmedelsindustri som pressar fram stora mängder av vissa grödor som går lätt att odla, som är billiga och som livsmedelsindustrin älskar att använda. Vete, socker, palmolja, soja, ris, kyckling, mjölkpulver... Det är dessa råvaror som finns i nästan alla förädlade råvaror.

– Det är över 20 000 produkter i en vanlig livsmedelsbutik. Men de består av ytterst få råvaror och tillverkas av ett litet antal företag. Valfriheten är ganska mycket en illusion.

– Svenska bönder importerar mycket soja som djurfoder. Den kommer från Sydamerika. Mycket odlas på mark som skövlats. Samtidigt har Sverige lagt igen en miljon hektar åkermark. Vi skulle kunna odla det djurfodret i Sverige.

Men han ser också många positiva utvecklingar både i Sverige och världen.

- Vi behöver en ny relation till jordbruket. För att lära oss hur det hänger ihop. Vi måste återknyta till maten på samma sätt som till naturen och skogen.

Maten måste också bli dyrare.
- Kostnaden för att producera mat är inte inkluderat överhuvudtaget i priset. Samhällets kostnader måste synas i priset. Om allt räknas in så skulle det konventionella jordbruket bli betydligt dyrare.

Musik som spelats i avsnittet

 • 10.05
  James Horner - Rooftop Kiss
  Album: The Amazing Spider-Man
  Bolag: Sony Classical
 • 10.13
  Yann Tiersen - La veillée
  Album: Les retrouvailles
  Bolag: Parlophone France
 • 10.13
  Art Farmer, Benny Golson, Bill (1) Evans, Addison Farmer, Dave Bailey - Fair Weather
  Album: Modern Art
  Kompositör: Benny Golson
  Bolag: Blue Note
 • 10.26
  James Horner - Rooftop Kiss
  Album: The Amazing Spider-Man
  Bolag: Sony Classical