Wallis Simpson, hertiginnan av Windsor – stil som substans

55 min
”Jag är ingen vacker kvinna. Jag är ingenting att titta på, så det enda jag kan göra är att klä mig bättre än alla andra”. Det sa Wallis Simpson (1896-1986), kvinnan som fick den brittiske kungen Edward VIII att abdikera från tronen 1936. En mogen kvinna vars välklädda stil åter igen hamnat i modefokus då många av de internationella modehusen satsat på ett mer vuxet och välskräddat mode till hösten. För välklädd var hon.

Som hertiginnan av Windsor låg hon på listan över världens bäst klädda kvinnor över fyrtio år, med hjälp av modeskapare som Elsa Schiaparelli, Mainbocher, Givenchy, Dior, Balmain och Yves Saint Laurent.

I veckans STIL synar vi denna kvinna närmare i sömmarna och försöker bena ut hur man skaffar sig en stil. Går det? Hur gör man? Om det talar vi med den svenska stylisten Karin Smeds. Och så berättar vi om hennes färgsprakande stora och dyrbara smycken – utgjorda av diamanter, smaragder och rubiner– som för drygt tjugo år sedan såldes på Sothebys för över 30 miljoner pund. Skådespelerskan Elizabeth Taylor var en av köparna.

Men även maken hertigen av Windsor (1894-1972) kom att influera modet genom sitt djärva sätt att blanda rutor med randigt och prickigt.
En ledig elegans, baserad på tradition. Men vad värderas högst inom det manliga modet idag? Om det pratar vi med artisten Kleerup, av tidningen Café utsedd till ”Årets bäst klädde man” 2008.

Dessutom berättar vi om hundar som accessoarer. Inget nytt fenomen det heller. Hertigparet älskade nämligen mopsar, då trendigt som tusan.

Veckans gäst är Cecilia Hagen, journalist och krönikör på Expressen med stort intresse för Storbritannien och dess överklass.