Folkomröstning i Ecuador

44 min
Fredag 26 september 1403 och 27 september 1700 i P1


På söndag ska Ecuadorianerna rösta ja eller nej till en ny konstitution som enligt vänsterpresidenten Rafael Correa, ska lägga grunden för ett mer rättvist samhälle. Katolska kyrkan är kritisk eftersom traditionella katolska värderingarna får mindre utrymme, istället har konstitutionen hämtat inspiration från Ecuadors ursprungsfolk och deras tro och samhällsideal. Och det finns också kyrkor som är positiva till förslaget som i byn Eugenio Espejo i norra Ecuador där många av besökarna har indianskt ursprung. Reportage av Malena Wåhlin.

- Tidigare var det inte rumsrent att tala om religion och personlig tro i det demokratiska partiet, men den tiden är över.
Det säger en av den kristna vänsterns främsta företrädare i USA, pastor Timothy F Simpson till Människor och tro. Men fortfarande är den religiösa högern en stark kraft i det amerikanska presidentvalet. Kan den kristna vänstern göra sin röst hörd och vilka frågor vill de driva i kampanjen?

För femtio år sen fattade kyrkomötet det historiska beslutet om ”kvinnans behörighet till prästerlig tjänst”. Författaren Lina Sjöberg har i boken ”Du ska bli präst” samlat livsberättelser från 1960-talets pionjärer fram till 2000- talets nyblivna präster. Möt henne i ett Kvartsamtal om kvinnornas utsatthet och tankar kring prästämbetet.

Lyssna på arkivmaterial om kvinnopräster i Sverige

 


Programledare: Tithi Hahn
Producent: Åsa F Vestergren