100-åriga T-forden pigg miljöbil

25 min
25 september 13.20, repris 27 september 19.35 samt 1 oktober 01.15

- Jag tankar min T-ford på E85, berättar Magnus Wiberg, en av bortåt 300 entusiaster i Svenska T-fordklubben. Magnus och hans kompisar har nu bråda dagar inför T-fordens 100-årsjubileum.

I oktober 1908 presenterades nämligen världens första T-ford, en bil som kom att bli världens näst mest sålda. 15 miljoner bilar sprutades ut ifrån Fords fabriker i Detroit, och på 1920-talet var faktiskt varannan bil i världen en T-ford! Vetenskapsradion Historia hoppar upp i passagerarsätet på en av T-fordklubbens bilar och berättar historien om bilen som tog världen med storm.

- T-forden var helt enkelt billigare och bättre än andra bilar på den tiden, berättar Göran Flank, sekreterare i Svenska T-fordklubben.

Vi slår också sönder myten om att T-forden bara gick att få i svart färg.

I Vetenskapsradion Historia fortsätter också arkeologiprofessor Frands Herschends och programledaren Tobias Svanelids resa i Alexander den Stores fotspår i Egypten. I veckans program stöter de på ett café med ett otippat namn – Café Rommel, uppkallat efter den nazityske härföraren som själv hade Alexander den Store som idol.