Del 2: Stjärnkocken Titti Q visar ännu mer av sitt mat-Malmö

30 min
- Malmö är blivit en destination internationellt för folk som reser med mat som huvudfokus, säger stjärnkocken Titti Qvarnström. Hon tar oss med till fyra av stadens alla matpersoner.

Titti är kökschef och delägare i krogen Bloom in the park vid Pildammsparken i Malmö. Hon är den första kvinnan i Norden som fått en stjärna i Michelin-guiden.

I sin kokbok Malmö Cooking berättar hon om 35 personer som gör Malmö till en stor och spännande matstad. I förra programmet träffade vi fiskaren och fiskhandlaren Tobias Hammar.

I det här programmet får vi möta fyra personer till, två som är med i boken och två som inte fick plats.
- Gemensamt för alla är att det handlar om ärlig matlagning, säger Titti. Det är genuint. Det görs med kärlek. Det är småskaligt mathantverk där man utgår från råvaran och kan vara flexibel och lyhörd i matlagningen.

Vi besöker:
Petra Jarl som har en kött- och charkuteributik i Malmö.
– Jag blev vegetarian för att det inte fanns nåt bra kött att få tag på, säger Petra. Med bra smak och bra producerat.
Så nu letar hon upp säljer hon lokalt kött och lokala charkuterier. Och äter kött igen.

Milo Kalén som har ett café med bageri i Limhamn, det forna fiskesamhället.
- Jag älskar att baka och hade en dröm om att jobba med det, säger Milo. För några år sen blev det av.

Nina Karyd, som tillsammans med sin bror Martin, som är kock, arbetade i fem år för att skapa nyöppnade Malmö Saluhall i ett öde gammalt godsmagasin nära centralstationen.
- Folk lever mat idag, säger Nina. Pratar mat, lagar mat, instagrammar. Man vill uppleva istället för att bara konsumera. Och kvalitet har blivit viktigare.

Chien-Chung Wang som har Kin-Long, Malmös första kinarestaurang som hans pappa tidigare drev. Chien försöker servera riktig kinesisk mat.
- Jag försöker få in mer och mer autentiskt men det är inte helt lätt, säger Chien. Svenskarna vill inte ha hela fiskar eller kyckling med fötterna kvar.
- I Asien är den finaste biten på oxen hälsenan.
Titti Qvarnström delar intresset för de lite ovanligare delarna av djuren.

Titti har alltid haft ett stort intresse för det som växer vilt och kan användas i matlagningen. Hon berättar vad hon kan hitta i Malmö. Bland annat om nattliga valnötsräder i stan.

Musik som spelats i avsnittet

  • 10.05
    Timbuktu - Malmö (feat. Chords)
    Album: Sagolandet
    Bolag: Parlophone Sweden