Gabrielle ”Coco” Chanel - modeskaparen som befriade kvinnan

55 min
Gabrielle ”Coco” Chanel (1883-1971) hävdade att kvinnors kläder självklart skulle vara lika bekväma som männens. ”Man måste kunna andas, röra sig och sitta utan att vara medveten om vad man har på sig”, sa hon.

När Gabrielle Chanels karriär började ta fart 1916 var det långt ifrån någon självklarhet. Men efter första världskriget började förutsättningarna för kvinnor att förbättras. Konkret brist på män gav kvinnor arbetstillfällen, bilen ersatte hästar, att sporta och sola började bli populärt.

Chanel kom att erbjuda precis den sorts enkla, lediga plagg som den nya tiden behövde. Hon såg till att elegans nu blev förknippat med enkelhet. I början av 1950-talet gjorde hon comeback, vid 71 års ålder. Då återlanserade hon Chaneldräkten, en sorts alternativ till den manliga kostymen, och vann en helt ny generation kvinnors beundran. Till skillnad från andra modedesigner var hennes plagg lätta att kopiera, och hennes stil spreds därför extra snabbt.

I veckans STIL berättar vi historien om denna märkvärdiga kvinna.

Vi har besökt hennes våning på rue Cambon i Paris som står orörd sedan hennes död 1971.  Här finns alla hennes möbler och prydnadssaker kvar, hennes samling av prydnadslejon, guldbeklädda väggar och stora bekväma soffa. Vi har tagit reda på vad hon egentligen gjorde i sin våning, och vad hon åt till middag. Och hur stor pokerhaj var hon egentligen? Men framför allt berättar vi den spännande historien om hur hon kom att skaka om modevärlden i grunden.

I programmet möter vi även Francois Lesage som driver den legendariske broderifirman Lesage. Ett företag med anor ända från haute couturens födelse i mitten av 1800-talet, och som bidragit med broderier till alla stora modehus genom tiderna.

Veckans gäst är Barbro Hedvall, ledarskribent på Dagens Nyheter och medförfattare till boken ”Stil och politik”.