Sametingsvalet närmar sig, exploatering av andra planeter och faran med barn som bor hemma

40 min
Har vi moralisk rätt att exploatera planeter om de ligger efter oss i utvecklingen och vad gör en fiol riktigt bra?

Dagen astronomiska nyhet är att brittiska forskare nu tror att en planet Proxima-b bara 4 ljusår från oss kan ha liv. Men nu när astronomerna med nya rymdsonder och bättre teleskop hittar fler planeter med möjligt liv. Kan den rent av varar farligt att vi berättar om livet på jorden om de skulle ligga några tusen år före i utvecklingen? Filosofen Karim Jebari ger sin syn.

På söndag är det val i Sverige. Val till sametinget. Jag har bjudit in representanter från två av de partier som ställer upp för att ta reda på vilka som är de viktigaste frågorna. Håkan Johnsson, Partiledare för Jakt- och fiskesamerna samt Lars Miguel Utsi, Partiledare för Guovssonásti medverkar.

Stradivarius-fiolen anses vara den förnämsta. Men i blindtester visar det sig att musiker föredrar moderna instrument. Christian Svarfvar, violinist, kommer till studion för en jämförelse.

I dag så läste jag dessutom i Dagens Nyheter att gärningsmännen bakom skjutningar och mord oftast är pojkar i 20-årsåldern som bor kvar hemma. Är det en riskfaktor att bo kvar hemma och när är det dags att kasta ut unga vuxna?

Här kan du diskutera den frågan med andra lyssnare

Programledare: Thomas Nordegren

Bisittare: Louise Epstein

Producent: Helena Huhta

Musik som spelats i avsnittet

 • 15.17
  Chuck Berry - Johnny B Goode
  Album: Kings Of Rock 'N' Roll Chuck Berry
  Bolag: Traxattic
 • 15.32
  Elin Kåven - Sami Soga Lavlla - Sami Anthem
  Album: Sami Soga Lavlla - Sami Anthem
  Bolag: Dat