Nya skydd på gång mot fästingsjukdomarna

20 min
Antalet fästingar ökar och de finns nu i nästan hela Sverige. Samtidigt forskas det mer än någonsin om fästingburna sjukdomar och hur vi kan undvika att bli sjuka.

Fästingar finns idag, mer eller mindre, i nästan hela Sverige. Även om risken att bli fästingbiten är relativt stor i vissa områden, är exempelvis risken för att få borrelia, den vanligaste fästingburna sjukdomen, bara två procent.

Risken för att få den svårare sjukdomen TBE är ännu mycket mindre men i motsats till borrelia saknas behandling för detta virus.

I programmet medverkar några av forskarna inom EU-projektet Scandtick Innovation som är ett samarbete mellan elva universitet och myndigheter i Skandinavien. Ledare är Per-Eric Lindgren, professor i medicinsk mikrobiologi vid Linköpings universitet.

Tomas Bergström, professor i klinisk mikrobiologi vid Sahlgrenska i Göteborg leder utvecklingen av ett antiviralt läkemedel mot TBE medan professorn i biomedicin vid Örebro universitet. Magnus Johansson leder en grupp som utvecklar ett ätbart TBE-vaccin. Rene Bødker från Danmarks Tekniska Universitet tar fram riskkartor för fästingar och fästingburna sjukdomar.

Musik som spelats i avsnittet

  • 12.10
    Ensemble - Useless
    Ensemble
    Erin Brockovich - Original Motion Picture Soundtrack
    Etikett: Sony Classical