Avlagda trasor blir helt nya plagg

20 min
Nya metoder för att återvinna textilier håller nu på att tas fram. Och det kan behövas. Textilindustrin är en av världens mest förorenande branscher som kräver stora mängder av råvaror och vatten.

Det kan gå åt uppemot 29 000 liter vatten för att producera ett kilo ny textil. Dessutom använder textilbranschen tusentals kemikalier i produktionen av våra nya plagg.

Hur ska våra kläder och hemtextilier bli mer miljövänliga? Det frågar sig nu en rad myndigheter, företag och forskare. Och bara i Sverige sjösätts nu en rad projekt som syftar till att öka vår textilåtervinning.

Det handlar om att riva eller lösa upp gamla plagg och skapa helt nya produkter. I programmet besöker vi en kommande fabrik för återvinning av bomull i Kristinehamn och en pilotanläggning för automatiserad textilsortering i Avesta.

Medverkande är Maria Elander, projektledare för SIPTex på Svenska Miljöinstitutet, Yvonne Augustsson, handläggare på Naturvårdsverket och sakkunnig på textilier, Mikael Ternström, platschef på företaget Re:newcell och Mattias Jonsson, vd för Re:newcell.

Musik som spelats i avsnittet

  • 12.10
    Ensemble - Useless
    Ensemble
    Erin Brockovich - Original Motion Picture Soundtrack
    Etikett: Sony Classical