Blommans roll i modevärlden - från knopp till konstverk

55 min
”Jag vill också vara vacker” sa designern Elsa Schiaparelli en dag när hon som liten flicka beundrade dom prunkande blommorna i hemmets trädgård mitt i Rom. Och så planterade hon blomfrön i munnen, näsan och i öronen och la sig ner på marken för att vänta på förvandlingen.

Hon blev inte vackrare, och hon höll på att kvävas istället. Men Elsa Schiaparellis närkontakt med blomfröna slutade som tur var lyckligt och blommans metamorfos, från knopp till konstverk, var Elsa Schiaparellis ledord. Hon glömde aldrig sin barndoms trädgård.

Den här veckan handlar Stil om hur blommor påverkar kreativiteten. Både när det gäller modedesign och hur vi låter våra trädgårdar se ut. Vi berättar historien om Orkidén i Vinterlandet, Svensk Tenns stora namn Estrid Ericsson och så tittar vi på hur sommarens blommigaste klänning ser ut, skapad av svenska modeskaparen Carin Wester.

Under 1900-talet har varje årtionde sin egen modeblomma. På 30-talet såg man röda och gula blommor på en svart bakgrund, på 50-talet blev dom stora och rosa, gula och grå. Under 60-talet var trenden psykedeliska blommor i brunt, orange och lila, för att på 70-talet bli små och romantiska i regi av Laura Ashley som i sin tur var influerad av 1830-talets mönster. På 80-talet var dom stora i starka färger.

Och många är de modeskapare som inspirerats av blommor. Christian Dior tittade till exempel på blommans klockade form när han skapade en ny siluett  efter andra världskriget. Trött på strama uniformer och knälånga kjolar började han skissa på en mer blomlik kvinna med mjukt rundade axlar, runda bystlinjer, vidjesmärta midjor och kjolar som vidgade sig som blomkalkar. En ny look var född! Skapad ur en liljekonvalj. Diors favoritblomma.

Men den designer som låtit blommorna smitta av sig mest på sina klänningar är kanske nyss avlidne Yves Saint Laurent.

På återseende! Det här är vårens sista program, men vi hörs igen den 22 Augusti. Då berättar vi om hemligheten med Mademoiselle Chanel.

Stilredaktionen önskar er en härlig och strålande sommar!