Vad är det som sliter isär universum?

19 min
Vad är den så kallade mörka energi, som sliter isär vårt universum och får den att expandera allt snabbare? Det har fysiker undrat i decennier. Nu föreslår en studie att den kanske inte existerar.

Sedan Big Bang, den stora explosionen som skapade universum för 13,8 miljarder år sedan, har rymden expanderat, och det i en allt snabbare takt.

Den mystiska frånstötande kraft som ligger bakom upptar så mycket som 70 procent av universums innehåll, och den kallas mörk energi.

Men 20 år efter upptäckten av universums accelererande expansion, vet forskarna fortfarande inte vad mörk energi är för något.

Nu har ett ungerskt forskarteam publicerat en kontroversiell studie som påstår att mörk energi inte behövs om man gör beräkningarna på ett mer detaljerat sätt. István Szapudi, doktor i astrofysik vid universitetet i Hawaii, är en av forskarna
bakom studien.

En av skeptikerna till den är Nobelpristagaren i fysik år 2011 Adam Riess. Han är en av dem som satte igång sökandet efter den mörka energin på 1990-talet.

I programmet medverkar också Stephen Feeney, doktor i astrofysik vid Simons Center for Computational Astrophysics på Manhattan i New York, Ethan Vishnia, chefredaktör för USA:s nationella tidskrift i astrofysik och professor vid Johns Hopkins universitet i Baltimore Maryland.

Musik som spelats i avsnittet

  • 12.12
    MikelWJ - Look at Me Now (feat. Cryptic Wisdom)
    Album: Michael Wilson Jones
    Bolag: Mikelwj