Del 1/6. Akademikerjävlar: Vd:n som fick sig en tankeställare

29 min
Hur kan det komma sig att man börjar tro att man inte bara är smartare utan också godare för att man har en hög utbildning? Och varför säger vi att högutbildade är mer toleranta än lågutbildade?

– Det har nog hänt att jag sagt jävla arbetare när jag suttit i bilkön till jobbet, säger Pär, och det är ju sådant som jag har tid att tänka på nu när jag blivit förtidspensionerad från VD-jobbet på grund av Parkinsons sjukdom. Hur kunde jag tro att jag var lite för mer bara för att jag levde det goda livet? 

I Akademikerjävlar fortsätter Mia Blomgren ta kontakt med människor som hörde av sig till henne efter programserien Dom kallar oss white trash.

– Det jag funderat länge och mycket på, säger Mia, är varför det är okej att se ner på lågutbildade människor. Genom åren har jag fått många mail från lyssnare från underklassen och arbetarklassen som är mer än trötta på dessa attityder. Men jag får också mycket respons från högutbildade från alla politiska läger som säger att de trott att de är toleranta fastän de nu inser att de ser ner på den klass som de i många fall själva kommer ifrån.

Möt Pär i det första programmet i serien Akademikerjävlar av Mia Blomgren där hon pratar med akademiker om klassresor, klassförakt och strävan efter det perfekta livet. Det här en ännu en uppföljning på Mias serie Dom kallar oss white trash.

Musik som spelats i avsnittet

 • 11.05
  Radkey - Romance Dawn
  Album: Dark Black Makeup
  Bolag: Strange Loop Records LLC
 • 11.13
  René Jacobs - Die Zauberflöte: Ouvertüre
  René Jacobs
  Mozart: Die Zauberflöte
  Etikett: harmonia mundi
 • 11.22
  The Global HitMakers - La Grange
  Album: The Global HitMakers: ZZ Top Vol. 1
  Bolag: Smges