Arvida Byström: Det har hållit på så jävla länge

36 min
Sedan tonåren har Arvida Byström varit deprimerad och haft problem med social fobi och trötthet. Först nu har hon har tagit tag i sitt psyke och sökt hjälp.

Arvida Byström är 25 år, bor i Los Angeles och jobbar som konstnär, fotograf och modell. I nästan hela sitt liv har hon varit deprimerad.

– Jag har varit väldigt självkritisk och nästintill haft social fobi. Och jag stressade kring allt och alla saker var skitjobbiga.

Arvida beskriver sin depression som funktionell snarare än destruktiv. Hon har alltid tagit hand om sin kropp och sett till att sova mycket. Men även valt bort sociala sammanhang och anpassat livet efter sitt mående.

– Jag har levt ett liv som har möjliggjort min depression.

Det var först när Arvidas flickvän började ta tag i sitt mående som hon själv insåg att hon behövde göra något. Nu går hon i terapi och äter antidepressiv medicin och mår bättre än någonsin.

– Jag mår jättebra, det är oförskämt. Men jag har lärt mig mycket av att vara deprimerad. Det är en känslomässig erfarenhet att ha varit deprimerad. Man tänker ju mycket på andra människor och livet när man mår dåligt. Att må bra är att tänka lite mindre.


Arvida Byström finns på instagram och mer av hennes konst och foton finns här.