Modets studenter - vad lär man sig i modeutbildningarna?

55 min
Denna vecka ger sig STIL ut bland vita studentmössor, sprudlande skumpa och slokande blomsterkvastar för att ta sig en titt på modets studenter. Vad får man egentligen lära sig på Beckmans Designhögskola och Konstfack? Går kreativitet verkligen att lära ut, eller är det helt andra saker som man behöver veta för att överleva i dagens modebransch?

Och hur går det till på The Antwerp Royal Academy of Fine Arts? Det vill säga modeskolan i Antwerpen där kraven är högt ställda. Där ryker eleverna en efter en, tills bara några få blir kvar. Vi återknyter bekantskapen med de två svenska elever som vi träffade där på vårt besök förra året. Hur går det för dem?

Vi hinner även med att göra ett snabbesök i London där vi får höra vad några elever på Central St Martins College of Art and Design har att berätta om utbildningen. En skola som kan skryta med att hu utexaminerat kända modeskapare som John Galliano, Stella McCartney, Alexander McQueen och svenska Ann-Sofi Back.

Veckans gäst är modehistorikern Valerie Steele, som dessutom är ansvarig för modeutställningar på FIT, Fashion Institue of Technology i New York. I september börjar hennes nästa utställning: Gothic: Dark Glamour.