KONSERT: Kadim Al Sahir

Här finns inget ljud
Kadim Al Sahir har kallats ”arabvärldens Frank Sinatra” och ”Mellanösterns Robbie Williams”och har sålt över 30 miljoner album under sin 30-åriga karriär. Hör konserten från Konserthuset i Stockholm.

Kadim Al Sahir har belönats med en mängd priser och utmärkelser, i och utanför arabvärlden. Var han än sjunger i världen fylls konserthallarna till sista plats av en publik som kan hans sånger utan och innan. Kadim Al Sahir har blivit en samlande gestalt för en stor del av arabvärldens befolkning. En röst som ger hopp när så mycket annat är ödelagt. 

Kadim Al Sahir föddes 1957 i Mosul i norra Irak men växte upp i Bagdad. Som 12-åring sålde han cykeln, köpte en gitarr och började skriva sin egen musik och sina egna texter. Han studerade vid konservatoriet i Bagdad i sex år. 1987 släppte han sin första singel, ”Ladghat El Hayya” (Ormens bett) som med sin satiriska text riktad mot den irakiska regimen snabbt blev en hit men som lika snabbt censurerades. Efter Gulf-kriget 1991 lämnade Kadim Al Sahir Irak och har sedan dess haft sin boning på olika håll i världen.

Kadim Al Sahirs framgång kan förklaras med att han vitaliserat den traditionella romantiska balladen, att han vägrat ersätta arabiska orkestrar med syntar och inte minst för att han sjunger om kärlek och lidande så att det tar och känns angeläget. Han har tonsatt några av arabvärldens mest framstående poeter. En av dem, den syriske kärleksdiktaren Nizar Qabbani (1923-1998) som sagt att kärleken i arabvärlden är fängslad och måste släppas fri. Som få andra manliga diktare har Qabbani gett kvinnan en röst i sina dikter. 

Kadim Al Sahir har i västvärlden kallats ”Arabvärldens Frank Sinatra”, ”Mellanösterns Robbie Williams” och mycket annat. Epitet som hans publik i arabvärlden knappast bryr sig om. Här är han blott Kadim Al Sahir som i en intervju förklarat att hans uppgift här i världen är att påminna om att det irakiska folket är ett gott och ett fredsälskande folk. På Konserthuset i Stockholm inleder han med att säga ”lär er älska jorden ni står på, oavsett var i världen ni befinner er. Den som älskar sin plats kommer aldrig att känna sig som främling.”

Producent och programledare: Mats Einarsson