Ragnarök av Richard Wagner

Här finns inget ljud
Lyssna på den fjärde och sista delen i Richard Wagners storslagna operaäventyr Nibelungens ring, direkt från Kungliga operan i Stockholm.

Ragnarök är den fjärde och sista operan i Richard Wagners tetralogi Nibelungens ring. Gudarnas undergång är nära och Brünnhilde blir den som till slut bryter ringens förbannelse och banar vägen för en ny världsordning. Men Ragnarök är också den längsta av operorna i ”Ringen” och vägen dit är ganska snårig.

I en prolog möter vi de tre Nornorna som inte längre kan förutspå framtiden – tråden de spinner för att göra detta går nämligen av. Och på Valkyrieklippan har Brünnhilde och Siegfried levt lyckliga tillsammans en tid, men nu skickar Brünnhilde iväg Siegfried ut i världen. Innan han ger sig iväg ger Siegfried Brünnhilde ringen som kärlekspant.

Längre uppåt floden Rhen hittar vi syskonen Gunter och Gutrune samt deras halvbror Hagen. Hagen är son till Alberich och vill ta tillbaka ringen. Siegfried anländer och Hagen ger honom en trolldryck som får honom att glömma Brünnhilde. Istället blir han förälskad i Gutrune och tänker ta hennes till brud. Hagen har också övertygat Gunter att den enda kvinna som är värdig honom är Brünnhilde, men eftersom Gunter inte är hjälte nog att ta sig igenom eldringen kring Valkyrieklippan lovar Siegfried att göra detta åt honom. Han kan ju med hjälpa av sin magiska hjälm Tarnhelm förvandla sig till vem och vad han vill.

Siegfried lyckas med sitt uppdrag och tar också ringen från Brünnhildes finger. När Brünnhilde inser hur det ligger till anklagar hon den oförstående Siegfried för förräderi. Tillsammans med Hagen och Gunter svär hon att hämnas. Hon avslöjar också att Siegfried är osårbar, förutom i ryggen. Männen beger sig ut på jakt och Hagen sticker ner Siegfried med sitt spjut. Men han kan inta ta ringen från den fallne hjälten, det kan bara Brünnhilde. Hon bestämmer sig för att följa Siegfried i döden och att ge tillbaka ringen till Rhendöttrarna…

I rollerna:
Siegfried - Lars Cleveman 
Brünnhilde - Nina Stemme
Waltraute - Katarina Dalayman
Hagen - Falk Struckmann
Gunter - Ola Eliasson
Gutrune - Sara Olsson
Alberich - Johan Edholm
Första nornan - Katarina Leoson
Andra nornan - Susann Végh
Tredje nornan - Angela Rotondo
Woglinde - Vivianne Holmberg
Wellgunde - Susann Végh
Flosshilde - Johanna Rudström
Kungliga operans kör, Kungliga hovkapellet.
Dirigent: Marko Letonja.

Direktsändning från Kungliga operan, Stockholm.

Producent: Evert van Berkel
Programledare: Sara Norling och Per Lindqvist

Musik som spelats i avsnittet

 • 17.03
  Richard Wagner - Ragnarök Akt 1
  Kungliga Operans Kör Och Kungliga Hovkapellet (Ork), Marko Letonja (Dir), Nina Stemme, Brünhilde
  Textförfattare: Richard Wagner
 • 19.39
  Richard Wagner - Ragnarök Akt 2
  Kungliga Operans Kör Och Kungliga Hovkapellet (Ork), Marko Letonja (Dir), Nina Stemme, Brünhilde
  Textförfattare: Richard Wagner
 • 21.19
  Richard Wagner - Ragnarök Akt 3
  Kungliga Operans Kör Och Kungliga Hovkapellet (Ork), Marko Letonja (Dir), Nina Stemme, Brünhilde
  Textförfattare: Richard Wagner