Birgittaskolan – Sveriges första "riktiga" modehus

54 min
I veckans Stil ska ta en titt på en modeskola och sömnadsateljé som kommit att kallas för ”Sveriges första riktiga modehus” – Birgittaskolan i Stockholm, grundad 1910.

Birgittaskolan ledde också till Sveriges första stora ”modebråk”. För bakom Birgittaskolan stod två kvinnor med starka viljor – Elisabeth Glantzberg och Emy Fick – som snart skulle visa sig ha diametralt olika åsikter om åt vilket håll både kvinnor, och modet, skulle dra – åt det traditionella eller det progressiva hållet.

Skolan delades upp i två olika skolor med snarlika namn – ”Sankta Birgittaskolan” och ”Birgittaskolan” – och Elisabeth och Emy kom att ligga i luven på varandra resten av livet.

Men allt var frid och fröjd när deras gemensamma Birgittaskola öppnades hösten 1910 på Regeringsgatan 19 i Stockholm, högst upp i ett hus med en hiss som gick snabbt. Det var också en tid då modet för kvinnor började förändras snabbare än någonsin. Kläder började anpassas till moderna kvinnor som inte bara ville ta sig rätten att dansa, köra bil, sporta, röka och flirta – utan även krävde rätten att rösta.

Alla var inte förtjusta i det, men det hindrade inte kvinnor från att börja frigöra sig alltmer – och kläderna speglade den utvecklingen. Klänningsmodellerna blev allt rakare och kjollängderna allt kortare. Många av dåtidens plagg ser påfallande moderna, och bekväma, ut än idag.

Till skillnad från sin kollega Emy Fick ville Elisabeth Glantzberg inte bara sy upp plagg efter mönster på licens från modehus i Paris, som var vanligt bland sömnadsateljéer med hög svansföring att göra vid tiden. Hon ville satsa på egna kollektioner. Svensk modedesign, skulle man kunna säga.  Det kom hon också att göra, vilket har föranlett beskrivningen av Birgittaskolan som: ”Sveriges första modehus”.

Elisabeth Glantzberg samarbetade under flera år med konstnären Siri Derkert, som designade exklusiva klädkollektioner för Birgittaskolan. Mer om Siri Derkert och hennes stora intresse för kläder och stil hör vi i veckans program.

Vi träffar också designern Erik Bjerkesjö för att prata om hur en modeskola kan komma att prägla en. Och så tar vi en närmare titt på några kända modebråk.

Veckans gäst är Maria Carlgren, filosofie doktor i konst- och bildvetenskap och författare till boken ”Birgittaskolorna: modeateljéer och sömnadsskolor mellan tradition och förnyelse”.

Musik som spelats i avsnittet

  • 10.43
    The Original Movies Orchestra - For A Few Dollars More "Per Qualche Dollaro In Più"
    Album: The Very Best Of Ennio Morricone Vol.1
    Bolag: Tam-Tam Media