Iranska segrar och persiska paradoxer

55 min
Lördag 24 maj Om det stora spelet bakom det lilla. Om kampen mellan den gamla supermakten och den växande stormakten Iran. Hur det nu aktuella avtalet om maktdelning i Libanon blev ytterligare en seger för Iran i Mellanöstern. Om hur Iran, trots ständiga amerikanska anklagelser om terrorsponsring och onda planer, blivit det land som vunnit mest på USA:s agerande.

När President Bush talade inför det  inför det israeliska parlamentet, Knesset, under sin nyligen avslutade rundresa i Mellanöstern, sa han att Irans regering vill föra mellanöstern tillbaka till medeltiden. Och att  tala med Iran och dess allierade shiiter i arabvärlden är att tala med ”terrorister” och därför farliga villfarelser. Men vilket krisområde president Bush än tittar på i Mellanöstern, så är det Iran och de Bush kallar ”terrorister” och ”farliga radikaler” som stärker sitt inflytande på USA:s bekostnad. Hamas i palestinska Gaza, Iran i Irak och det Iranstödda Hizbollah i Libanon. Och i det stora spelet mellan USA och Iran är det Iran som räknar in framgångar och ökat inflytande och USA som räknar in förödmjukelser och bakslag.

Senast i raden var det Hizbollah som tog till vapen på Beiruts gator för
två veckor sedan och tvingade den sittande USA-stödda regeringen till eftergifter. Nu ser ett avtal om ett större inflytande för den iranstödda oppositionen och Hizbollah ut att vara i hamn och lugnet har lagt sig i Libanon. Men vara helt nyligen var oron stor för ett nytt libanesiskt inbördeskrig. Och en rasande journalist som gav uttryck för vreden mot Hizbollah blev en världskändis. Den regeringstrogna TV-stationen Al Mustaqbals sändningar stängdes av av Hizbollahs anhängare, Så Al Mustaqbals populära programledare Sahar Al Khatib dök upp på en annan TV-station, där hon levererade ett 6 minuter långt utbrott i direktsändning - ett utbrott som Sveriges Radio-jounralisten Firas Jonblat berättar om.


Konflikts Agneta Ramberg ringde Beirut och Rami Khouri, internationellt känd kolumnist och chef för ett forskningscenter på amerikanska universitetet i Beirut, just som han var på väg ut för att sälla sig till alla andra som firade avtalet  i Qatar mellan den väpnade oppositionen och regeringen i Libanon. Att hitta former för samarbete och samregerande är ett mer förnuftigt  sätt att agera än den amerikanska metoden att försöka isolera aktörer man ogillar i mellanöstern, säger Rami Khouri om den libanesiska uppgörelsen, en lösning som kan få implikationer i andra delar av regionen, säger han. Varje amerikanskt försök att hålla tillbaka Iran har misslyckats och det land som har vunnit mest på all amerikansk politik i Mellanöstern på senare år är Iran, fortsätter Rami Khouri.


Även i Iran firas det libanesiska avtalet som en seger.  Konflikts Daniela Marquardt intervjuar Sadegh Zibakalam som är professor i statsvetenskap vid universitetet i Teheran. Han bekräftar att framgångarna för Irans allierade Hizbollah uppfattas som en triumf. USA:S politik, att slå in kilar mellan Iran och arabländerna, har bara medverkat till att destabilisera regionen, säger Sadegh Zibakalam.
 

Hizbollahs styrkta ställning spåras också i det kommersiellt gångbara; i prylhandelns och musikens värld. Alexandra Sandels, svensk journalist boende i Beirut,  gav sig ut på jakt efter Hizbollahhits och hittade den med för närvarande mest säljande, den med den talande titeln ”Din seger skakade världen.” 

Muqtada al Sadr i Irak är precis som Hezbollahs ledare Hasan Nasrallah i Libanon en karismatisk, populistisk och massmobiliserande ledare, som får sig musik i massor tillägnad. Han är föremål för en nyutkommen bok av den brittiske journalisten och irakkännaren Patrick Cockburn. Agneta Ramberg ringde honom just hemkommen till London från ännu en Irakresa. Han konstaterar att det som brukar kallas Irans och USA:s krig genom ombud i Irak har blivit värre och öppnare det senaste året. Patrick Cockburn sällar sig till alla de bedömare som säger att det är Iran som har vunnit Irakkriget. Förmodligen, tillägger Cockburn, till Irans egen förvåning.  


Vad säger då en person med mer än två decenniers erfarenhet av att praktiskt försöka hävda amerikanska intressen i Mellanöstern? Robert Baer började sin tjugo år långa karriär som operativ CIA-agent på fältet i Libanon, vid den tid när både amerikanska ambassaden och de amerikanska marinsoldaternas bas i Beirut utsattes för självmordsattentat . Baer har kallats ’CIA:s bäste fältagent på marken i mellanöstern’ och försökte bland annat att få clintonadministrationen att stödja ett försök att störta Saddam Hussein med hjälp av Iraks nuvarande president Jalal Talabani med flera. Sen dess har han gestaltats av George Clooney i filmen Syriana, som bygger på Baers upplevelser, skrivit böcker och arbetat som kolumnist. När Konflikts Mikael Olsson når Robert Baer i hemmet i Kalifornien berättar han att han just lägger sista handen vid en ny bok som kommer ut efter sommaren. Den heter ”The Devil We Know” och handlar om hur Iran bör hanteras. Irans utveckling är sannolikt den viktigaste berättelsen i Mellanöstern på mycket länge, säger han.   

Programledare: Agneta Ramberg                                                  Producent: Mikael Olsson 

LYSSNA PÅ TIDIGARE KONFLIKT OM IRAN: