Paris, modets mesta stad – del 1

55 min
Bienvenue á Paris! Denna vecka (och nästa vecka) befinner sig STIL i Paris för att ta reda på varför Frankrikes huvudstad kommit att bli modets mesta stad. Varför förknippas just Paris med mode?

Beror det på Charles Fredrick Worth, som var först med att inse att mode är så mycket mer än bara kläder då han slog upp dörrarna till sitt modehus 1858 i Paris? Något som han för övrigt gjorde i samarbete med en svensk affärsman vid namn Otto Gustav Bobergh. Eller måste vi söka oss ännu längre bak i historien för att finna svaret?

Vi träffar Anne Valèrie Hash som förra året valdes in som ny medlem bland skaparna av haute couture, en form av mode som under många år har ansetts som döende. Men kanske är det precis tvärtom.

Dessutom besöker vi Fondation Pierre Bergé et Yves Saint Laurent, där vi får reda på vikten av att arkivera plagg skapade av Yves Saint Laurent. Och så möter vi hängivna samlare av skräddade plagg från förr.

Veckans gäst är modeskaparen Marcel Marongiu, född i Paris men uppväxt i Sverige, som är nybliven chefsdesigner på modehuset Guy Laroche efter att under många år gjort framgångsrik karriär under eget namn.