Film och mode – om ett slitstarkt och stormigt förhållande som påverkat oss alla

55 min
Idag blir alltfler modeskapare föremål för både dokumentärer och drama. Både Marc Jacobs och Karl Lagerfeld har nyligen varit föremål för genomarbetade dokumentärer om sina liv och arbeten. Och Coco Chanels liv håller på att dramatiseras i hela tre nya spelfilmer.

Men filmen har länge flirtat med modebranschen, även det varit ett förhållande där det ständigt smågnabbats, och tjuvnypts. Inte minst mellan filmen professionella kostymörer och modedesigner.

Det har dock inte hindrat modeskapare som Chanel, Givenchy, Paco Rabanne, Yves Saint Laurent, Ralph Lauren, Armani och Marc Jacobs att göra kläder för olika filmer.

Kläderna i filmerna är inte minst det som många gånger lyft fram skådespelare genom tiderna, och gjort dem till så kallade stilikoner.

”Om kläderna gör mannen , så är det sannerligen scenkläderna som gör skådespelarna”, som Audrey Hepburn sa. Den skådespelare som kanske tydligast av alla illustrerat vilket genomslag just kläder på film kan få.

I veckans STIL tittar vi närmare på förhållandet mellan mode och film. Vi berättar vilket inflytande Hollywood egentligen hade på modet i början av förra seklet och möter den japanske modeskapare Makin Jan Ma som använder filmskapandet som en kreativprocess för sitt klädskapande.

Vi träffar dessutom kostymören Denise Östholm. Och så gör vi ett besök på Svensk Filmindustri kostymförråd.

Veckans gäst är Louise Wallenberg forskare i filmvetenskap och modevetenskap vid Stockholms universitet.