Del 1/2: Pojkarna på Resecentrum

29 min
Amir och Mustafa hänger på Uppsalas centralstation. Amir har tagit sig ur ett alkoholmissbruk. Mustafa har nyligen börjat med heroin. Men vilka är de, pojkarna på Resecentrum. Och hur hamnade de här?

I februari exploderade nyheten i de lokala Uppsalamedierna. En polisrapport slog fast att så många som 90 afghanska ungdomar missbrukar rökheroin. Uppsalas Resecentrum beskrevs som en centralpunkt för missbruket.

I första delen av serien Pojkarna på Resecentrum möter vi Amir och Mustafa. De är båda afghaner och har kommit ensamma till Sverige. En stor del av deras liv kretsar kring Uppsalas centralstation.
– Jag träffar folk varje vecka som sitter på stationen och tar droger. Det är invandrare som väntar på svar från migrationsverket. De är unga, 15, 16, 17 år gamla, säger Amir. 

Mustafa har redan fått två avslag på sin asylansökan. Nu väntar han på det som kan bli ett definitivt utvisningsbeslut. Det är asylprocessen som gjort honom till missbrukare, menar han.
– Jag använder hasch, tramadol och heroin. Jag tar de här drogerna för att jag inte mår bra. Och så länge jag har problem kan jag inte sluta. När man bor i Afghanistan har man åtminstone ett liv. Jag har inget liv i Sverige.

Amir och Mustafa är påhittade namn.

Programmet är gjort av Martin Jönsson.