Dokusåpan: från Robinson-skandal till Paradise-hajp

35 min
Medierna special om TV-fenomenet dokusåpan. Från skandalrubrikerna kring Expedition Robinson på 90-talet till ogenerat Paradise Hotel-sex med kultursidesanalys.

I höst är det 20 år sedan det första avsnittet av Expedition Robinson sändes i SVT. Aldrig förr hade ett program blivit så utskällt innan det ens haft premiär. Det pratades om fascist-TV, vuxenmobbning, skadlig underhållning och Flugornas herre.

Men tittarmässigt blev Robinson en lyckoträff och med åren en stor svensk exportsuccé. Och TV-tablån blev sig aldrig mera lik. Programmet banade väg för en våg av nya program. Vi minns Villa Medusa, Baren, Farmen, Big Brother, Riket, Paradise Hotel och andra koncept som kommit och gått, och i många fall kommit igen.

Hör dokusåpa-drottningen Anna Bråkenhielm om hur det gick till när Expedition Robinson gick från idé på ett mässgolv till verklighet på bästa sändningstid. Hör även också producenten bakom kameran, journalisterna som bevakade, TV-cheferna som minns, Meral som blev löpsedelskändis och Cimon som är kritisk till dokusåpor efter sin medverkan i Paradise Hotel. 

Ett program om gränsen mellan privat och offentligt, sanning och fiktion. Varför har reality-TV:n utvecklats så som den gjort och hur står sig dokusåpan i framtiden?

Programmet finns tillgängligt som podd från torsdag 25 maj klockan 11 och sänds i P1 lördag 27 maj 11.03 med repris söndag 28 maj 19.03.

Reporter: Siri von Malmborg
Producent: Therese Rosenvinge

Musik som spelats i avsnittet

 • 11.04
  Christophe Beck - Main Titles
  Album: The Sentinel
  Bolag: Varese Sarabande
 • 11.25
  Dorothy Ashby - Lonely Melody
  Album: Jazz Harp Essentials
  Kompositör: Dorothy Ashby
  Bolag: Stardust Records
 • 11.26
  Simon & Garfunkel - Mrs. Robinson
  Album: Forrest Gump (The Soundtrack)
  Bolag: Sony Music
 • 11.36
  Dorothy Ashby - lonely melody
  Album: Jazz Harp Essentials
  Kompositör: Dorothy Ashby
  Bolag: Stardust Records