Del 3/6. Akademikerjävlar: Man kan vara smart även utan utbildning

29 min
Hur är det att komma till kultureliten när man är från arbetarklassen? Och varför tycker en del akademiker att man gift ner sig om man är ihop med någon som jobbar inom hemvården?

– Det är klart att det finns akademikerjävlar! säger Lotta Sjöberg när Mia ringer upp och vill prata om det brev hon fick av Lotta efter programserien Dom kallar oss white trash.

– Nu tillhör jag kultureliten men ursprungligen så kommer jag från finsk arbetarklass. Och jag kan förstå den ilska och frustration som finns kring att det är akademikerjävlar som har makten, ordet och självförtroendet. 

– Jag bara satt och gapade berättar akademikern Janne för Mia när han minns tillbaka på hur en av hans arbetskamrater en gång sa till honom att han hade gift ner sig. Jag frågade vad han menade, fortsätter Janne, och då kom det lite halvkvävt att hemtjänsten ju är lite ”white trash”.

Möt Lotta och Janne i det tredje programmet i serien Akademikerjävlar av Mia Blomgren där hon pratar med akademiker om klassresor, klassförakt och strävan efter det perfekta livet. Det här en ännu en uppföljning på Mias serie Dom kallar oss white trash.

Musik som spelats i avsnittet

  • 11.11
    The Global HitMakers - La Grange
    Album: The Global HitMakers: ZZ Top Vol. 1
    Bolag: Smges