Jätteräkan tillbaka på tallriken – men håller certifieringen?

44 min
Att äta jätteräkor blev en miljösynd när det uppdagades att mangroveskog skövlades vid räkodlingarna. Nu finns certifiering för odlade räkor och fisk, men den kritiseras. Går den att lita på?

Fisket i världshaven nådde sin topp under 1990-talet, och i spåren av det storskaliga fisket har många bestånd av matfiskar minskat eller kollapsat. Samtidigt växer jordens befolkning och med den även efterfrågan på fisk. Det har banat väg för vattenbruk som har mer än fördubblats sedan början av 2000-talet. Exempelvis dök odlad pangasius från Vietnam upp i svenska frysdiskar när torsken blev allt mer sällsynt. Idag kommer lika mycket av fisken och skaldjuren på våra tallrikar från odlingar som från det vilda fisket.

Men det finns miljöproblem och sociala problem med fisk- och räkodlingar i Asien. Därför har en certifiering tagits fram för att intyga för konsumenter att dessa odlingar är renare, skonsammare mot naturen och med bättre arbetsvillkor än de icke-certifierade fisk- och räkodlingarna. Men certifieringarna kritiseras av en del miljöorganisationer för att reglerna inte är tillräckligt stränga och för bristande kontroll av efterlevnaden.

Klotet besöker fisk- och räkodlingar i Vietnam och ställer frågan: Kan man lita på certifieringen?

Programledare är Marie-Louise Kristola

Musik som spelats i avsnittet

 • 14.03
  Armando Trovajoli - L' Arcidiavolo (From "L' Arcidiavolo - The Devil in Love")
  Album: The Best of Armando Trovajoli - Soundtracks & Blues - Vol. 1 [Digitally Remastered]
  Bolag: Bacci Bros Records
 • 14.04
  Salmonella Dub - Gospel According to Mant
  Album: Inside the Dubplates
  Bolag: Vitamin Records