Weightpull

35 min
Hör om dvärgpinschern som drog 170 kg och om hundarna som tävlar genom att dra en kärra med vikter, 5 m under 60 sekunder. Det är viktigt att man skyndar långsamt när man tränar hunden, säger utövare.

Programledarna Maria Hedqvist och Gurgin och hundpsykologen Eva Bodfäldt möter flera passionerade weightpull-utövare för att prata om den växande sporten, som ursprungligen kommer från USA där guldgrävare på 1800-talet använde hundar som dragdjur och tävlade om vem som hade starkast hund, och möter Johan Westerholm och Thomas Eliasson som lär ut sporten och utövarna Simon Stråle och Linda Molin.

Weightpull är hundsporten som innebär att hunden ska dra en lastad vagn eller släde och enligt utövare så är det här en perfekt kombination av psykisk och fysisk stimulans för alla typer av hundar, små som stora och oavsett ras. Men för att hunden ska orka att dra en tung vikt krävs det rätt träning, teknik men även att hunden använder sig av rätt teknisk utrustning när den jobbar. 

- Vi är obekanta med skador, säger Thomas Eliasson som menar att han i sitt arbete med sporten inte sett några registrerade skador, fördelen med sporten är det handlar om lugna drag och att det bygger upp hundens naturliga rörelse framåt. 

Johan Westerholm menar att det finns likheter mellan weightpull och draghundsporten men att en skillnad är att draghundsporten är en höghastighetssport och att hunden inom weightpull rör sig i gångfart.
- Till att börja med så måste hunden tycka att det är kul att ha på sig selen, hunden måste vänja sig med att dra lätta vikter bakom sig och det kan ta månader innan hunden ens drar fem kilo, säger Johan Westerholm.