Entartete musik, thailändsk konstcensur och Zarah Leander

Här finns inget ljud
Vad var egentligen "entartete musik" och hur har censuren förändrat den thailändska konstscenen? Dagens P1 Kultur handlar om konst och politik.

Österrikaren Franz Schreker föddes 1878 och blev en betydelsefull kompositör i början av 1900-talet. 1920 blev han direktör för musikhögskolan i Berlin, men på grund av sin judiska härkomst förlorade han sitt arbete och ställning vid nazisternas maktövertagande i början av 30-talet.

Schrekers operor var förbjudna under nazismen, men har fått allt mer uppmärksamhet de senaste decennierna. P2:s Johan Korssell berättar om det säregna mästerverket "Die Gezeichneten" från 1911, men också om "Frau ohne schatten" av Richard Strauss, som båda spelas på Bayerska statsoperan just nu.

Vilka är parallellerna och vad var egentligen "entartete musik"?

I Thailand utsätter militären konstnärer för censur, åtminstone om konsten kan tolkas politiskt. Vad säger de som arbetar med konst och varför är den konstnärliga friheten inskränkt?

Sveriges radios utsända, Samira Othman, har besökt en av gallerigatorna i Bangkok där den senaste tidens uppblossande debatt om konstcensur har gett avtryck. Varför händer det nu och vilka konsekvenser kan det få?

Med i P1 Kultur är också forskaren Karin Zackari, som skriver en avhandling om Thailand, nationalism och mänskliga rättigheter. Hur förklarar hon den censur som konstnärer utsätts för?

Vi beger oss också till Almedalen, där kulturredaktionens Emma Engström bevakar den kulturpolitiska arenan.

Dessutom blir det ett återutsänt porträtt av Zarah Leander, den svenska primadonnan - men också - nazitysklands största filmstjärna.

Programledare Roger Wilson
Producent Maria Götselius

Musik som spelats i avsnittet

 • 18.44
  Zarah Leander - Bonusmelodier: Vill Ni Se En Stjärna?
  Album: Tango For To - Melodiminner Fra 1957 (Lirekassen No. 27)
  Bolag: Nidelven Grammofon
 • 18.51
  Zarah Leander / Ufa Tonfilm Orchester - Kann denn Liebe Sünde sein?
  Zarah Leander / Ufa Tonfilm Orchester
  Zarah Leander und ihre Lieder
  Etikett: Preiser Records Vienna
 • 18.55
  Zarah Leander - Jagr Ett Barn Av Min Tid South America Joe
  Album: Top 50 Classics - The Very Best of Zarah Leander
  Bolag: GRR Music