USA: Bilden av USA, Demokraternas vägskäl och moderiktig maratonlöpning

41 min
Åt vilket håll är demokraterna på väg? Hur har Sverigebilden av USA förändrats under åren? Och så tar vi reda på hur mode och maratonlöpning går ihop!

Det har blivit dags för veckans tredje talkshow med Agneta Furvik. Liksom föregående dagar ska vi titta närmare på USA bortom - och bredvid - turerna och turbulensen kring Donald Trump. Agneta som slutade som USA-korrespondent i januari i år vill ta oss tillbaka till människor, platser och sammanhang som hon har mött under sina 3,5 år som korrespondent.

Agneta upplever att USA och amerikansk kultur är något som Sverige och svenskarna suger åt sig som svampar; att vi älskar att både älska och hata USA. Därför ska vi i dagens Radiokorrespondenterna prata mer om varför det är så. Om USA-bilden i Sverige - men också om Sverigebilden i USA - båda har ju skiftat genom åren. Till vår hjälp har vi Dag Blanck, professor i Nordamerikanska studier vid Uppsala universitet.

Dessutom tar vi ett rejält grepp om den amerikanska politiken – inte om Donald Trump i dag heller, varken senior eller junior. Dagens stora snack kommer istället att handla om Demokraterna i USA – vilken väg ska det ta? Var står partiet i dag? Och vilka kommer efter Sanders och Clinton? Är det kris i partiet på riktigt eller inte? Frågor, frågor, frågor... För att reda ut det här har Agneta bjudit in flera gäster som ska vända och vrida och förhoppningsvis bringa klarhet i Demokraternas läge. Alex Lange, ordförande i Democrats Abroad Sweden, Katherine Angelo Hanly, amerikansk statsvetare och lobbyist och Kathryn Leroux, politiskt engagerad skådespelare och komiker, kommer till studion. Med oss från New York har vi också Anna Throne-Holst, ordförande i Svenska Handelskammaren i New York och tidigare Demokratisk politiker.

Sist, men inte minst blir det maraton-snack med modejournalisten och löparen Sofia Hedström direkt från New york. Och dagens musikaliska New York-hyllning står Simon & Garfunkel för!

Det övergripande temat för Agnetas program är ”USA bortom Trump”. Vi ska alltså fokusera på fenomen och ämnen som pågår vid sidan av den lite lätt Trumpdominerade rapporteringen i medier utanför USA, i omvärlden – Sverige inkluderat.

På torsdag blir det traditionellt väkteri med lyssnarfrågor via telefon och andra kanaler, och man kan fråga nästan vad man vill om USA. Numret som ni lyssnare ringer är 08-22 45 00, telefonslussen öppnar 14:30. Det går bra att redan nu mejla er fråga till: korrespondenterna @sverigesradio.se

Programledare: Agneta Furvik
Producent: Palmira Koukkari Mbenga

Musik som spelats i avsnittet

 • 15.04
  Simon & Garfunkel - The 59Th Street Bridge Song (Feelin' Groovy)
  Album: ***SIMON AND GARFUNKEL COLLECTION*** Utgiven: 1981
  Kompositör: Paul Simon
  Bolag: Columbia
 • 15.43
  Simon & Garfunkel - The 59Th Street Bridge Song (Feelin' Groovy)
  Album: ***SIMON AND GARFUNKEL COLLECTION*** Utgiven: 1981
  Kompositör: Paul Simon
  Bolag: Columbia