Bland banditer och mammutar

25 min
Vetenskapsradion Historia i P1 den 13 mars 13.20, repris 15 mars 19.35 samt 19 mars 01.15

Sommaren 1992 var het i Italien. I Palermo mördades en domare av maffian och på Sardinien kidnappades och knivskars ett litet barn av banditer.

Historikern Maud Webster var på plats på Sardinien när den otäcka historien vecklades upp och idag är hon aktuell med en bok om just banditernas historia. En berättelse om hämnd, heder och girighet, och om blodiga konflikter på Medelhavets öar.

- I dagens Europa finns inte många banditer kvar, säger hon, men kulturen som födde banditismen är fortfarande högst livskraftig på Korsika, Sardinien och Sicilien.

Vetenskapsradion Historia berättar historien om hur banditismen uppstod och porträtterar några av medelhavsöarnas mest färgstarka banditer. Vi utröner också vilka skillnader som finns mellan maffian och banditerna.
 - Maffia och banditism har inte mycket gemensamt, säger Maud Webster.

Maffian är en medlemsorganisation, medan banditerna tar avstånd från samhället för att istället söka efter drömmen om frihet.

I Vetenskapsradion Historia granskar vi också bioaktuella filmen ”10 000 B.C.”. Naturhistoriska riksmuseets Lars Werdelin får sig ett gott skratt av filmen där ullhåriga mammutar och sabeltandade tigrar samsas med egyptiska pyramider och stenålderspinuppor.

- Det enda det här hade att göra med historisk verklighet var namnet 10 000 B.C., säger Lars Werdelin.

Programledare är Tobias Svanelid.