Retorik

42 min
Söndag 24 februari 17.00 i P1, med repris 28 feb 21.03

Hur ser tidigare statsminister Göran Persson på sig själv som talare och retoriker? Hur förbereder han sina anföranden och vilka förebilder har han i talarstolen. Göran Persson medverkar i Filosofiska rummet denna vecka, då det handlar om retorik.

Retoriken uppstod i samband med demokratins genombrott i det antika Grekland. Retorik skulle kort och gott kunna beskrivas som konsten att kunna tala så människor lyssnar. En av de eviga frågorna är om retoriken ska klassas som konst eller vetenskap? Det handlar både om talang och tekniskt kunnande.

På 1800-talet var retoriken på nedgång, den fick rykte om sig att vara en konst i att med simpla metoder övertala och bedra folk. Det är ju bara retorik, sades det.

Nu är retoriken tillbaka. Konsten att kunna övertyga med ord står högt i kurs inom politik, näringsliv, reklam och media. Men vad är då retorik, ett vapen i demokratins tjänst eller en samling trix och knep för den som har något att dölja?

Medverkande: Tidigare statsminister Göran Persson,  Ann Öhrberg, forskare och lärare i retorik vid Uppsala universitet, samt Anders Sigrell, nyutnämnd professor i retorik vid Lunds Universitet.

Programledare och producent:  Peter Sandberg

Boktips:

Retorik eller konsten att övertyga av Kurt Johannesson.

Konsten att tala, handbok i praktisk retorik av Lennart Hellspong